Sykehusdirektør: – Dette har vært etterlengta lenge

Det blir bevilget ti millioner kroner til planlegging av en ny base for luftambulanse ved Mjøsbrua.

Helikopter fra Norsk Luftambulanse

NY BASE: Luftambulansen kan i framtida bli et vanligere syn i mjøsområdet. Det er bevilget ti millioner kroner til planlegging av en ny base.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ketil Kjenseth

Oppland Venstres Ketil Kjenseth har kjempet for å få penger til å starte opp arbeidet med en ny luftambulansebase.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

– Det er et gjennomslag dette. Nå kan vi sette i gang med planleggingen, sier Kjenseth.

Det trengs 40 millioner kroner for å opprette en base for luftambulansen. I tillegg vil det koste ca. 50 millioner kroner årlig for drift av basen. I budsjettet som vedtas i Stortinget mandag ligger det ti millioner til denne basen.

– Men det er mye planlegging som skal til før man kan stikke spaden i jorda, så dette er en god start, sier stortingspolitikeren.

Etterlengtet base

Området rundt Mjøsa og mot svenskegrensa tilhører den delen av Sør-Norge med dårligst dekning av luftambulansen. Stortinget har satt et mål om at alle steder skal kunne nås innen 45 minutter med et helikopter.

– Dette har vært etterlengta lenge, sier administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Morten Lang-Ree.

Morten Lang-Ree intervjuves av journalist

Administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Morten, Lang-Ree er glad for at saken har fått oppmerksomhet og mener en ny base vil øke tryggheten for befolkningen i Hedmark og Oppland.

Foto: Monica Rikoll / NRK

En ny base ved Mjøsbrua har om lag 300.000 fastboende mennesker innenfor sitt område.

– Dette vil føre til økt trygghet for dem som bor her, så vi er veldig glade for den oppmerksomheten saken får fra Stortinget, sier Lang-Ree.

– Ingen garanti

Selv om det jubles over de ti millionene i dag, er vegen fram til ferdig base lang. Det er ingen selvfølge at årets budsjettvedtak følges opp i kommende budsjetter.

– Men det vil jo være lettere nå som disse ti første endelig er satt av. Det har virkelig vært en kamp, sier Kjetil Kjenseth.

Lang-Ree drister seg heller ikke til å si noe om prosessen framover.

– Nei, det er for tidlig å si noe om prosjekteringen. Det er Helse Sør-Øst som vil stå for den framover, sier han.

Helse Sør-Øst får presentert sine oppgaver for det kommende året i januar. Etter dette vil de ta stilling til de endelige prioriteringene.

I tillegg er de fire helseforetakene i gang med en helhetlig gjennomgang av basestrukturen for luftambulansen. Det er foreløpig for tidlig å si noe om hva som blir utfallet av det arbeidet.

Skryt fra Frp

Oppland Venstres stortingsrepresentant, Ketil Kjenseth får mye av æren for det at bevilgningen ligger inni budsjettet.

– Hurra for Mirjam Engelsjord og Ketil Kjenseth. Endelig en grunn til å feire, skriver Hedmark Frps stortingsrepresentant, Tor Andre Johnsen på Facebook.

Til Hamar Arbeiderblad sier han at ønsket om en slik luftambulanse-base senest ble tatt opp da stortingspolitikerne nylig hadde møte med ledelsen for Sykehuset Innlandet.

Tor Andre Johnsen om luftambulanse

Frp-representant Tor Andre Johnsen hyller Venstre for luftambulanse-gjennomslaget.