Hopp til innhold

Unik forskning: Trening i varme gir deg bedre utholdenhet

For første gang er det påvist at det å trene i høy varme gir samme effekt som høydetrening. – Meget interessant, sier Martin Johnsrud Sundby.

Trening i høy varme og luftfuktighet Lillehammer

GLOHEIT TRENING: Denne gjengen med syklister har vært mye i dusjen sammen. Fem økter i uka i fem uker i 40 varmegrader har gitt resultater.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

I november besøkte NRK en gjeng med terrengsyklister i en gammel fellesdusj ved Lysgårdsbakken i Lillehammer. De var med på et prosjekt som skulle se på effekten av å trene i høy varme.

Hypotesen til forskerne var at slik trening fem ganger i uka over fem uker ville øke kroppens evne til å frakte oksygen rundt til musklene. Altså å øke hemoglobinnivået i blodet, som enkelt sagt betyr økt utholdenhet.

– Vi er veldig fornøyd med det vi har funnet ut, sier professor i idrettsfysiologi, Bent Rønnestad ved Høgskolen i Innlandet.

Oppsiktsvekkende resultater

De fleste av oss forbinder ikke 40 varmegrader med ideelle treningsforhold, men nå har altså resultatene fra denne forskningen tikket inn.

Konklusjonen er krystallklar.

– Denne type trening i fem uker gir samme tilpasning til hemoglobinmasse som et fire ukers kontinuerlig opphold på rundt 3000 meter over havet, forteller Rønnestad.

Professor Bent Rønnestad på Høgskolen i Lillehammer

UNIKT: Professor Bent Rønnestad fikk bekreftet hypotesen sin om at trening i varme er effektivt hvis du er opptatt av utholdenhet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Petter Fagerhaug er en ung, men allerede merittert terrengsyklist. I fjor vant han verdenscupen i U23-klassen og et av hans store mål er OL i Tokyo i 2020. Han var en av deltagerne i denne forskningen og merket fremgangen tydelig.

– Dette er utrolig kult! Jeg dro til Spania på treningssamling etter prosjektet, og følte meg bedre enn jeg noen gang har gjort på sykkelen, sier han.

– Hva betyr dette i praksis for din treningshverdag?

– Det å kunne få samme effekt med 50 minutter på rulla hjemme er mye enklere enn å reise og være på 3000 meter, forteller sykkeltalentet.

– Meget interessant!

Martin Johnsrud Sundby

INTERESSERT: Martin Johnsrud Sundby er svært nysgjerrig på det de har funnet ut på Høgskolen i Innlandet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

En av Norges aller råeste utholdenhetsutøvere, Martin Johnsrud Sundby, er kjent for å tenke nytt og innovativt i sin trening.

– Dette er soleklart spennende og noe jeg personlig er nysgjerrig på finne ut mer av før neste sesong, sier langrennsløperen.

Johnsrud Sundby vet det skal mer til for å bli en bedre langrennsløper enn å trene i ei badstue, men er imponert over den forskningen som skjer i kjelleren på høgskolen.

– Jeg er interessert i ting som kan heve prestasjonene mine, og ofte handler det om detaljer. Jeg kommer selvfølgelig til å sjekke ut dette og kanskje også teste, sier han.

Bent Rønnestad mener det de har funnet i dette prosjektet kan bety en endring for mange toppidrettsutøvere.

– Det gir noen muligheter treningsmessig. Hvis man vil, kan man finne seg et varmt rom hjemme, sitte der og sykle rolig 50–60 minutter og oppnå samme effekt som et høydetreningsopphold, forteller professoren.

– Du slipper å være borte fra familie og venner, og du kan kjøre hardøkter ute som vanlig.

Petter Fagerhaug trener i varmen i en dusj

DAMPENDE: En av verdens beste terrengsyklister, Petter Fagerhaug, har vært en av forsøkskaninene i et forskningsprosjekt som har sett på effektene av trening i høy varme.

Foto: Even Lusæter / NRK