Oppsagt hockeytrener krever erstatning

SØR-GUDBRANDSDAL TINGRETT (NRK): Han er en av Lillehammer Ishockeyklubbs største profiler gjennom tidene. I dag møtte han sin gamle klubb i retten.

Tor Nilsen

LEGENDE: Tor Nilsen var trener for eliteserieklubben Lillehammer i ni sesonger. Som spiller scoret han det avgjørende målet i den avgjørende kampen da L.I.K. vant sin hittil eneste NM-tittel i 1994.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I januar i fjor var det brått slutt på Tor Nilsens lange karriere i L.I.K. Han fikk sparken som hovedtrener og sportslig leder for eliteserieklubben, til tross for gode sportslige resultater.

Klubben oppga dårlig økonomi som grunn til at de brått avsluttet arbeidsforholdet – etter at Nilsen hadde vært trener i ni år.

I rettssaken som startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett onsdag krever Nilsen økonomisk erstatning. Han mener oppsigelsen er usaklig og ugyldig.

Sigurd Klomsæth og Tor Nilsen

I RETTEN: Tor Nilsen møter denne uka gamleklubben L.I.K. i Sør-Gudbrandsdal tingrett, med Sigurd Klomsæt som advokat.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Davids kamp mot Goliat

Advokat Sigurd Klomsæt gikk hardt ut mot ishockeyklubben i sitt innledningsforedrag. Han kom med sterke påstander om enkeltpersoner som kom inn i klubben i forkant av oppsigelsen, og sa at klubbens opptreden i saken var «ynkelig».

– Norsk idrett kan ikke leve med arbeidsgivere som opptrer på en slik måte, sa Klomsæt til retten.

Saken var også oppe i retten i juni i fjor, da fikk Nilsen ikke medhold i at han skulle få fortsette i jobben til saken er rettslig avklart.

Denne saken er – heldigvis – svært uvanlig for norsk arbeidsliv.

Nilsens advokat Sigurd Klomsæt

Nå er det erstatning det gjelder. I retten i dag satte forsvarer Klomsæt et stort spørsmålstegn ved om klubben sparte penger ved å si opp Nilsen, eller om det var noe annet som lå bak.

– Klubben har hatt nær ubegrensede midler til å bli kvitt Tor Nilsen. Man redder ikke en ishockeyklubb ved å sparke en trener, sa Klomsæt.

Han viser gjentatte ganger til at L.I.K. har NHOs apparat i ryggen i denne arbeidskonflikten, og mener at saken er som lille Davids kamp mot giganten Goliat.

Oppsigelsen var saklig. Det er saklig å se på lønnskostnader i en prekær økonomisk situasjon.

L.I.K.s advokat Joakim Augeli Karlsen

Klubben var nær konkurs

Joakim Augeli Karlsen

KLUBBENS ADVOKAT: Joakim Augeli Karlsen representerer Lillehammer ishockeyklubb i saken som denne uka går i tingretten.

Foto: Erlend Moe / NRK

Ifølge ishockeyklubben var det økonomien – og bare det – som er bakgrunnen for oppsigelsen.

– Klubben stiller seg undrende til påstandene om at de ville skyve Nilsen ut, sa advokat Joakim Augeli Karlsen i sin innledningsprosedyre.

På oppsigelsestidspunktet hadde klubben én million kroner i negativ egenkaptal og lå an til et stort underskudd, forklarte Karlsen.

I den første rettsbehandlingen sa tidligere styreleder Lars Tvete at klubben sto i reell fare for å gå konkurs, og at de derfor så seg nødt til å avskjedige Nilsen.

– Det er sjelden spørsmål om usaklig oppsigelse i virksomheter som går med underskudd, sa Karlsen.

Klubben skal to ganger ha forsøkt å komme til forlik med Nilsen.

Tor Nilsen har tidligere sagt at konflikten har vært svært vanskelig for ham, siden han har mange venner i klubben etter mange år som spiller og trener.

På rettssakens første dag framsto Nilsen som preget, og retten måtte ta en pause da ishockeytreneren brøt ut i gråt.

Det er satt av tre dager til saken.

Lillehammer ishockeyklubb-Stavanger Oilers

JUBEL PÅ ISEN: Lillehammer Ishockeyklubb har spilt i eliteserien siden 1991. Her i semifinalen mot Stavanger Oilers i 2014.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix