Hopp til innhold

Opprør mot glatt popmusikk

Det starta som et opprør mot glatt popmusikk. I 30 år har bilopphøggerne underholdt med rockabilly på totendialekt.

Vazelina Bilopphøggers

Vazelina Bilopphøggers før Viggo Sandvik sluttet.

Foto: Helge Hansen / Scanpix

Ville ha det moro

Bandet Vazelina Bilopphøggers startet opp i romjula 1979 på en fest hjemme i leiligheten til Arnulf Paulsen i Vindingstadbakken på Gjøvik. Der sto trommesettet dekorert med julepynt.

Besetningen var da Eldar Vågan, Arnulf Paulsen, Bjørn Berg, Asgeir Hoel og Mannskoret Vrakpant som besto av Jan Einar Johnsen, Bjørn Bogetvedt og Halvard Høynes.

De ville ha det moro med musikk og moro skulle det bli for flere enn dem de neste 30 åra.

Opprør

Vazelina valgte å oversette rockabilly-musikk til totendialekt.

-Det var et opprør på linje med punk, sier Eldar Vågan. Opprøret var mot den glatte flerspors popmusikken. Mens ABBA brukte ord som låt riktig til musikken, valgte Vazelina dialektord som folk kunne le av.

De første avisene som skrev om de orginale rockerne fra Toten var Gateavisa og Nye takter. - Da vi gikk forbi Blitz var det vill jubel, sier Vågan.

Ble kjent

Bandet stilte de opp i distriktsfinalen "NM i Rock" på Gjøvik kino med å spille Gene Vincent- og Buddy Holly-låter på tilnærmet autentiske instrumenter. Publikum jublet, og Vazelina vant distriktsuttagningen i rocke-NM i 1980.

I landsfinalen i Trondheim kom de derimot ikke opp blant de beste, men bandet fikk platekontrakt med Norske Polygram.

Dette resulterte i single-plata "Gi meg fri i kveld" og "Bilopphøggerboogie" som kom ut sommeren samme år. Begge melodiene gikk rett til topps på Norsktoppen.

Etter det har Vazelina Bilopphøggers blitt av Norges mest kjente underholdningsartister.

Flere saker fra Innlandet