Oppgraderte for ti millioner kroner

Kravstore deltagere gjør at arrangørene bak The Gathering har brukt ti millioner kroner på nytt nettverksutstyr før årets store datatreff.

The Gathering

STORT TRYKK: 5300 deltagere skal tilbringe påsken foran skjermen i år. Da trengs det kjappe linjer for å håndtere trykket.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

I dag åpnet datafesten The Gathering dørene for tjuende år på rad i Vikingskipet. For første gang har arrangøren kjøpt inn sitt eget nettverksutstyr. Prislappen på 10 millioner kroner skal gi lynraske linjer til de 5300 som velger skjermpåske i Vikingskipet.

– Dette er utstyr vi tidligere bare kunne drømt om, så vi har nådd en stor milepæl. Våre deltagere er kravstore og aksepterer ikke dårligere linjer enn de har hjemme, sier teknisk ansvarlig Peter Blakstad til NRK.

Fleksibelt og sikkert

Kombinasjonen av mye teknisk støy, blikktak og stort trykk fra mange brukere har gjort det til en utfordring å ha raske og stabile linjer under datatreffet. Dagens linjer er på 30 gigabit per sekund og kan utvides med ytterligere 10 gigabit ved behov. Sikkerheten er også forbedret med det nye utstyret.

Peter Blakstad står inne i Vikingskipet i Hamar.

FORNØYD: Peter Blakstad er strålende fornøyd med utstyret de har fått på plass.

Foto: Sigurd Sveen

– Under fjorårets arrangement toppet vi internettrafikken med 14 gigabyte per sekund. For første gang på mange år har vi en total serverkapasitet som gir oss den fleksibiliteten vi ønsker, forklarer Blakstad.

– Mer energieffektivt utstyr

I starten av The Gathering gikk datadelingen på disketter. Den tekniske utviklingen siden den gang har vært voldsom, og arrangøren gjør sitt beste for å holde tritt.

– Brukermønsteret for deltagerne endrer seg hele tiden, og de siste årene har strømmetjenestene faktisk ført til at båndbreddebruken har flatet litt ut. Datautstyret blir mindre i størrelse og mer energieffektivt, og det løser jo en del utfordringer for oss som arrangør, sier Blakstad.

Rekrutterer og gir gode råd

For næringslivet er The Gathering en viktig arena for å finne nye talenter innen IT-sektoren, og da må det tekniske utstyret være på plass. NAV er et av flere bedrifter som har tatt turen til The Gathering, men de er der ikke bare for å rekruttere.

– Vi har en stor IKT-avdeling og er som mange andre på talentjakt. Men vi vil også gi råd til ungdommen om utdannelse og jobbmuligheter, sier kommunikasjonsdirektør i Nav Hedmark, Unni Dalsegg.

Nav er på plass for første gang og har allerede på åpningsdagen høstet positive erfaringer.

– Morgendagens arbeidstagere er her, og det er ikke så ofte vi har muligheten til å møte dem. Så dette er nyttig både for dem og oss, mener Dalsegg.

5300 er med når TG markerer 20 år.