NAV foreslår at Tore fra Åsnes skal søke jobb som pizzabud i Tromsø

Tore Johan Estensmo (57) er permittert fra NorDan i Åsnes. Nå har han fått en liste fra NAV over aktuelle jobber, deriblant jobb som pizzabud i Tromsø.

Tore Johan Estensmo

Tore Johan Estensmo ser på papirene han har fått fra NAV med forslag om jobber i blant annet Tromsø og Nordfjordeid.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Før jul fikk de 75 ansatte ved vindu- og dørfabrikken NorDan på Arneberg i Åsnes permitteringsvarsel, og i dag hadde de sin siste dag på fabrikken.

Årsaken er svikt i ordretilgangen, både fra det norske og det britiske markedet. De ansatte frykter nedleggelse, og flere har nå begynt å søke jobb via NAV.

Langt til Tromsø

Dette har gitt flere spesielle anbefalinger fra NAV, blant annet har Tore Johan Estensmo fått forslag om å søke jobb i Tromsø, skriver ostlendingen.no.

– Jeg har fått forslag om å søke som pizzabud i Tromsø. Det er litt spesielt forslag til en mann som nærmer seg 57 år. Tromsø er helt sikkert en flott by, men det er litt langt unna. Jeg er ikke så kjent i byen heller, sier Estensmo til NRK.

Det tar over 20 timer å kjøre med bil fra Arneberg i Åsnes til Tromsø. Han har søkt på jobben, men han er usikker på om han sier ja, hvis han får jobben.

– Det blir en problemstilling jeg må ta stilling til der og da. Det er langt fra Arneberg til Tromsø. Jeg får først se hva slags betingelser, og om den er langvarig og ikke er vikariat.

Han har også fått forslag om å søke på sjåførjobber i Ålgård, utenfor Stavanger, i Nordfjordeid og Førde, men det blir litt langt. Men NAV har også anbefalt ham jobber i Oslo og Hedmark.

– Det er jo her jeg bor og har min familie. I min alder er det ikke bare å røske opp røttene og flytte på seg. Da bør de kanskje ikke bruke tid på å sende meg tilbud om jobb i Tromsø heller, sier Estensmo.

SE VIDEO:

Tore Johan Estensmo (57) er permittert fra NorDan i Åsnes. Nå har han fått en liste fra Nav over aktuelle jobber, deriblant jobb som pizzabud i Tromsø.

Reporter Anne Kari Løberg/fotograf Bjørn Opsahl.

Hele landet er aktuelt

Det er få jobber i nærområdet, noe som er en av årsakene til at han har fått jobbforslag fra hele landet. NAV setter opp en CV for dem som søker jobb etter å ha hatt møter med dem.

Her står det hva slags jobber og skoleutdanning den enkelte har hatt. Deretter søker NAV opp jobber på bakgrunn av denne CV-en.

– Hele landet sees på som et aktuelt arbeidsmarked for arbeidssøkere i Norge. Det er ikke slik at NAV kan si at du er kun arbeidssøker i din egen kommune eller bare i det distriktet du bor. Politikerne har bestemt at NAV skal se på hele landet som arbeidsmarked, sier fylkesdirektør i NAV Hedmark, Bjørn Lien til NRK.

Bjørn Lien i Nav

Fylkesdirektør i NAV, Bjørn Lien.

Foto: Nav Hedmark

Lien sier at antall jobbforslag man får også avhenger av hva slags informasjon man har gitt NAV, da det gjelder hva slags typer jobber vedkommende kan være aktuell å søke på.

– Hvis man avgrenser veldig mye hva vedkommende faktisk kan gjøre, så vil også det søket som NAV utfører vil bli veldig begrenset.

Håper at det skal løse seg

Over helga skal blant annet LO, NHO og arbeidsminister Robert Eriksson ha møte om dagpenger-reglene, sier stortingspolitiker for Hedmark Frp, Tor Andre Johnsen.

– De skal se på hvordan de kan løse denne saken til det beste for alle parter. Det høres jo litt spesielt ut at man skal måtte flytte til Tromsø for å bli pizzabud når man nærmer seg 60 år, sier Johnsen til NRK.

Johnsen har forståelse for at de permitterte ved NorDan er fortvilte og håper at saken kan løses raskt.

– Vi får håpe at det kan gjøres noe veldig fort. Jeg føler at regjeringen tar tak i dette veldig hurtig når de allerede har møte på mandag med NHO og LO for å lytte til partene.

SE VIDEO fra 14. januar:

De 75 ansatte ved Nordan i Åsnes som blir permittert fra 27. januar, går ei usikker framtid i møte. Innskjerpede NAV-regler betyr at de kan bli stående uten dagpenger.