Hopp til innhold

Oppdaget feil på stemmesedler i 45 kommuner

ØSTRE TOTEN (NRK): Valglistene i 45 norske kommuner inneholder feil med hvor mange politikere det er mulig å slenge på fra andre partier.

Feil på stemmesedler i Østre Toten kommune

FOR STOR SLENGERPLASS: Valgansvarlig i Østre Toten kommune, Mari Anne Frydenberg, håper de slipper å trykke opp igjen alle stemmesedlene med feil i antall slengere du kan føre opp.

Foto: Jorun Vang / NRK

Det var Totens Blad som først skrev om at Østre Toten hadde oppdaget at det hadde sneket seg inn en feil på stemmesedlene som var trykket opp i 80.000 eksemplarer.

Det kostet 50.000 kroner å få trykket dem opp. Nå må de kanskje trykke på nytt.

Plass til for mange slengere

For mange linjer til slengere

FOR MANGE LINJER: Det skulle vært plass til sju slengere. Er plass til åtte.

Foto: Jorun Vang / NRK

Ved kommunestyrevalg er det mulig å føre opp enkeltkandidater fra andre lister og partier dersom man liker en person, men ikke vil stemme på vedkommendes parti. Det kalles å slenge inn enkeltpersoner, skriver NTB.

Hvor mange det er mulig å føye til utenom partilisten, regnes ut lokalt. Antallet skal være en firedel av det totale antallet i kommunestyret.

I Østre Toten skal man kunne føre opp sju slengere. Det er plass til åtte på stemmesedlene som er trykket opp.

Møte i ettermiddag

Feilen oppsto i systemet som lager sedlene, men nå blir kommunene som er rammet anmodet om å trykke opp sedlene på nytt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Men i Østre Toten blir ikke stemmeseddelfeilen noe stort praktisk problem, tror valgansvarlig i kommunen, Mari Anne Frydenberg.

– Vi skal ha møte i valgstyret i ettermiddag og avgjøre hva vi skal gjøre, men erfaringen fra tidligere valg sier at svært få fører opp så mange slengere som det er snakk om her. Kanskje noen fører opp en eller to, forteller Frydenberg.

To alternativer

Frydenberg sier det peker seg ut to alternativer for å løse den lille floken kommunen har kommet opp i noen uker før valget.

– Enten kan vi lage gode prosedyrer som gjør at vi klarer å takle de eventuelt få slengerne vi får, eller så må vi trykke opp igjen alle stemmesedlene på nytt.

Fagdirektør Siri Dolven i Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier det er kommunenes ansvar å rette opp disse feilene, og de har rådet kommunene til å trykke opp nye stememsedler.

– Hva håper du, Mari Anne Frydenberg?

– Jeg håper vi kan beholde de sedlene vi har fordi jeg tror dette problemet har blitt mye større enn det i utgangspunktet behøver å være, avslutter valgansvarlig i Østre Toten kommune.

Forhåndsstemmer i Østre Toten

IKKE NOE PROBLEM: For Anne Berit Hagen, som forhåndsstemte i Østre Toten i dag, har det ingen betydning om det er plass til sju eller åtte slengere på stemmeseddelen.

Foto: Jorun Vang / NRK