Vil dyrke cannabis i turisteldorado

Venstre vil utrede om det skal bli lovlig å dyrke medisinsk cannabis i Norge, slik som i flere andre land. Partiets førstekandidat i Trysil mener cannabis kan bli en viktig næring i bygda.

Bilde av Cannabis-planter

HASJ-PLANTEN: Cannabis er mest kjent for rusmidlene hasj og marihuana. Nå vil Venstre i Trysil dyrke cannabis til medisinsk bruk i fjellbygda.

Foto: Lars Os

På Trysil planteskole blir det i dag dyrket gran og furu. Her kan det i framtida bli produsert cannabis, hvis førstekandidat i Venstre i Trysil, Olav Hunter, får det som han vil.

Olav Hunter med planter

TRYSIL PLANTESKOLE: Flere tusen gran- og furu-planter blir plantet her. Førstelistekandidat i Venstre, Olav Hunter, ser ikke bort ifra at medisinsk cannabis kan bli produsert her også, en dag.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Planten som er mest kjent som rusmiddel. Toppskuddene brukes til hasj og marihuana.

Men medisinsk cannabis har blitt legalisert i Canada, store deler av USA og Nederland. Også i vårt naboland Danmark dyrkes nå cannabis til medisinsk bruk – helt lovlig. Hunter mener planten har fått et ufortjent dårlig rykte.

– Jeg synes at cannabisplanten skal gå bort fra å klassifiseres som et rusmiddel, og heller som en medisinplante, sier Hunter.

Tror det kan skape flere arbeidsplasser og bedre økonomi

Hunter er avdelingsleder for Trysil planteskole. Ideen om å starte dyrking av medisinsk cannabis fikk han da han var på fabrikkbesøk i Nederland.

Han mener å se muligheten for at dette kan fungere i Norge også.

– Det er et behov som kommer til å melde seg etter hvert her. Det kan spare norske arbeidsplasser og skape penger til kommunekassa. I USA og Canada omsetter cannabisindustrien for mer enn olje på norsk sokkel, så det er ganske store summer det er snakk om.

Olav Hunter foran planteskolen i Trysil

UFORTJENT RYKTE: Førstelistekandidat i Venstre, Olav Hunter, mener cannabisplanten bør klassifiseres som en medisinplante.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Trysil lever godt av skituristene i Trysilfjellet om vinteren, og i desember åpner en flyplass 40 minutter unna Trysil.

Hunter mener bygda trenger flere bein å stå på, hvis det blir flere snøfattige vintre.

Hvis det skulle skje noe med turistnæringen, da er det kanskje greit å ha en annen type næring her i Trysil, sier Hunter.

Støttes av andre Venstre-politikere

Tidligere i år foreslo Venstres stortingsrepresentant Guri Melby at pelsdyrbønder som må omstille seg på grunn av forbudet, kan begynne med cannabisproduksjon. Forslaget ble ikke godt mottatt av pelsdyrbønder.

Helsepolitisk talsperson i Venstre, Carl- Erik Grimstad, sier dyrking av medisinsk cannabis i Norge bør utredes.

– Det er mye moralisme forbundet med motstanden mot dette. Dette handler ikke om rus, men om medisinsk dyrking, sier Grimstad.

Grimstad sier han er helt sikker på at dyrking av medisinsk cannabis på lengre sikt blir lovlig i Norge.

Ordføreren er ikke fornøyd med forslaget

Forslaget blir ikke godt tatt imot på ordførerkontoret i Hedmarkskommunen.

Erik Sletten, ordfører i Trysil

IKKE PÅ CANNABIS-NIVÅ: Ordfører i Trysil, Erik Sletten, synes dyrking av medisinsk cannabis er et dårlig forslag.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Hvis medisinsk cannabis i det hele tatt hadde vært tillatt, er potensialet så lite at det ikke vil oppveie for noen som helst reduksjon i sysselsetting, mener ordfører Erik Sletten (Sp).

Sletten mener Trysil heller må utnytte mulighetene i utmarksressursene og landbruket.

– Venstre må stikke fingeren i jorda, bokstavelig talt, og se hvilke forutsetninger det er for landbruksproduksjon i Trysil. Den er ikke på cannabis-nivå.

– Anbefaler at man bruker godkjente legemidler først

Medisinsk cannabis er det samme som cannabis som man bruker som rusmiddel, men er dyrket under kontrollerte forhold og inneholder standardiserte mengder av de viktigste stoffene, THC og CBD. sier overlege i Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo.

Sigurd Hortemo, overlege, Statens legemiddelverk

Overlege i Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo.

Foto: Statens legemiddelverk

I fjor var det cirka 50 pasienter som fikk cannabis gjennom norske apotek. Det er også en del pasienter som har reist til Nederland og får det av nederlandske leger, ifølge Hortemo.

Hortemo sier at det er studier som viser at medisinsk cannabis har effekt ved smerter, men at det ikke er et godt legemiddel, og at man skal behandle mange pasienter før det har en effekt.

Vi anbefaler klart at man bruker vanlige godkjente legemidler først, og medisinsk cannabis er bare et tilbud der man ikke kommer i målet med vanlig legemiddel.

Hva synes du om forslaget?

– Vi har behov for noe cannabis til medisinsk bruk i Norge, og foreløpig får vi det fra en nederlandsk produsent som produserer under oppsyn av det nederlandske helsedirektoratet. Så det er klart at det kunne vært fullt mulig å få dette fra norske produsenter, sier Hortemo.