Olemic legger seg pannekakeflat

Stortingspresident Olemic Thommesen fra Lillehammer beklager at han har trukket statsministeren inn i sin private jakt etter 200 millioner kroner.

Olemic Thommessen

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) legger seg «flat som en pannekake».

Foto: Knut Røsrud / NRK

Ifølge Dagens Næringsliv legger nå Olemic Thommesen (H) seg «flat som en pannekake».

Arv etter Bjørnstjerne Bjørnson og Operafantomet

Bjørnstjerne Bjørnsons oldebarn, Maria Elena Bjørnson, etterlot seg en formue som i dag trolig er verdt 200 millioner kroner, plassert i skatteparadiset Guernsey. Ifølge Dagens Næringsliv kjemper Olemic Thommessen en stadig bitrere kamp for å få kontroll over formuen som ble plassert der på 80-tallet.

Thommesen er firemenning til Maria Bjørnson, og som advokat forvaltet han de økonomiske interessene til hennes far, Bjørn Albert Bjørnstjerne Bjørnson, og ble god venn med Maria som døde i London i 2002. Det er ingen arvinger etter familien.

Maria Bjørnson var scenograf og sto blant annet for den berømte oppsettingen av «The Phantom of the Opera» som ga store inntekter. Disse pengene sammen med arven etter forfatter Bjørnstjerne Bjørnson, gikk inn i en såkalt «trust» som Thommesen opprettet på Guernsey i 1987.

Brukte statsminister Erna Solberg

På grunn av forskjellige omstendigheter, har nå Butterfield Trust kontroll over formuen.

– Jeg vil ha tilbake pengene og opprette to veldedige fond, et i Norge og et i England, sier Thommesen til DN.

Han har blant annet gått til flere politianmeldelser i Guernsey.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H).

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I et brev til de britiske skattemyndigheter i 2014, skriver Thommesen at «statsministeren har kommet med en uttalelse om saken. Hun støtter meg i mine forsøk på å vinne frem».

– Setningen med statsministeren baserer seg på at jeg var overbevist om at hun hadde uttalt at hun var kjent med saken. Dersom det viser seg å være feil, beklager jeg dypt og legger meg flat som en pannekake, sier Thommesen.

Har moralske forpliktelser

Olemic Thommesen sier til DN at han har jobba med saken i årevis og føler en sterk forpliktelse etter å få kontroll på pengene.

– Det er meg det står og faller på.

Thommesen sier han ikke har økonomiske, men moralske forpliktelser i saken.

– Den dagen dette går i orden, blir det opprettet en Maria Bjørnson-stiftelse.