Økokrim advarer tjuvjegere

Økokrim frykter at medieopslag den siste tida kan føre til mer ulovlig jakt på ulv. - De advarer nå ulvemotstandere mot å ta loven i egne hender.

Ulv

Økokrim er bekymra for ulovlig ulvejakt.

Foto: Per Løchen / Scanpix

Den tilspissa rovdyrdebatten bekymrer økokrim.

- Vi frykter at noen skal gå ut i skogen og skyte ulv, fordi de mener at de ikke blir hørt av forvaltningen, sier førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim.

Han mener medieoppslag den siste tida øker faren for illegal jakt, og nevner landbruksminister Sylvi Listhaugs besøk i Åsnes, der hun lovet å hjelpe sauebøndene i kampen mot rovdyr.

- Økokrim tar ikke standpunkt i rovdyrdebatten. Vår oppgave er å håndheve reglene og vi oppfordrer folk til å være lovlydige, sier Istad.

- Snø betyr mer ulovlig jakt

Halvparten av alle ulvedødsfall skyldes ulovlig jakt, viser forskning. Ifølge Økokrim skjer illegal jakt som oftest når snøen har kommet og det er mulig å spore dyra.

- Vår erfaring er at når den første sporsnøen kommer, så er de som driver med ulovlig jakt ekstra ivrige, sier Istad.

- Har dere fått tips om at det foregår ulovlig jakt nå?

- Jeg vil ikke uttale meg om konkrete henvendelser. Vi går ut med vår bekymring for å vise at vi følger med, sier Istad.

- Vanskelig å etterforske

De siste tre åra er hannulvene i Julussa, Letjenna og Slettåsrevirene i Hedmark blitt borte. Istad sier det er mistenkelig.

Han sier det er vanskelig å etterforske saker der det er mistanke om ulovlig jakt.

- Det er sjelden det kommer en anmeldelse eller at man finner et kadaver som er påskutt eller forgifta. Hvis man finner det, er det vanskelig å finne ut hvem som har gjort det, sier Istad.

Han mener det er viktig for politiet å være synlige i rovdyrdebatten.

- I disse sakene skjer det i praksis aldri at noen vil si noe til politiet, så da må vi gå ut og være synlige og forebygge og senke terskelen for de som vil kontakte oss.

Han minner om at straffen for å skyte fredet vilt streng.

- Å felle rovdyr er alvorlig miljøkriminalitet som straffes med ubetinget fengsel, sier Istad.