Trenger hjelp etter opprivende rettssaker

Ofre for seksuelle overgrep har ofte stort behov for oppfølging av psykiatrien rett etter at sakene har vært oppe i retten. Likevel opplever flere av dem å måtte vente lenge før de får hjelp

Ankesak mot voldtektstiltalt elverumsmann

Treghet i det offentlige gjør at mange som har vært utsatt for overgrep må vente lenge på å få hjelp etter de har vært igjennom en opprivende rettssak.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Ofte er det sånn at personer som har vært utsatt for overgrep er i umiddelbar behov for bistand etter de vært i vitneboksen, forklarer Skjalg Jarnang, som er bistandsadvokat for en et av ofrene i voldtektssaken i Elverum.

Han sier treghet i det offentlige gjør at mange som har vært utsatt for overgrep må vente lenge på å få hjelp etter de har vært igjennom en opprivende rettssak.

Bør automatisk få hjelp

I Eidsivating lagmannsrett har flere unge kvinner de siste ukene fortalt om sitt livs verste mareritt fra vitneboksen.

De har beskrevet historier om tida da de bodde hos en elverumsing som nå er funnet skyldig i å ha truet dem, dopet dem ned og voldtatt dem. Minner de har fortrengt i mange år, men som de måtte rippe opp i igjen i rettssaken.

Men ofre i overgrepssaker må ofte vente på å få hjelp etter å ha vært igjennom vonde rettssaker, slik som voldtektssaken i Eidsivating lagmannsrett.

– Ventelistene for et opplegg, som for eksempel innebærer innleggelse, har venteliste på halvannet år, forteller Jarnang.

Flere bistandsadvokater etterlyser rutiner for at de automatisk skal få tilbud om hjelp etter de har vitnet i retten.

Bistandsadvokater, Eidsivating lagmannsrett

Bistandsadvokat Skjalg Jarnang (til høyre) etterlyser rutiner for å gi overgrepsofre hjelp etter en vanskelig rettssak

Foto: Linda Vespestad / NRK

Må selv betale for psykologhjelp

De som trenger umiddelbar hjelp etter en rettssak må selv betale for å få psykologhjelp. Men det er det ikke alle som har råd til.

– Dessverre er det ofte slik at de som har vært igjennom denne typen overgrep, slik som saken mot Elverumsingen, er ressurssvake mennesker som ikke har råd til å betale for å få hjelp hos private psykologer, forklarer Jarnang.

Han sier det dermed er en risiko for at skadene blir vesentlig større for ofrene i ettertid.

Bygger opp tilbudet

Assisterende divisjonsdirektør for psykisk helsevern i Sykehuset Innlandet, Odd Auglænd, hevder derimot at ventetiden for ofre etter overgrepsrettssaker ikke er så lang.

– Vi er godt i gang med å bygge opp et tilbud som gjør at de som er i en slik krisesituasjon øyeblikkelig skal få noen å snakke med, sier Auglænd.

Han forteller at ventetiden for å få hjelp av psykolog kan ta litt lengre tid, men at det går fortere å få hjelp hvis man ikke er avhengig av å kunne snakke med personell som ikke har akkurat den faglige bakgrunnen.

Men Skjalg Jarnang sier det er akkurat det er ventetida for å få hjelp hos fagfolk som er spesialisert på seksuelle overgrep som er problemet.

– Mange av ofrene trenger å gå i terapi hos slike fagfolk i lang tid etter rettssaken er over, understreker han.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.45. Nyheter fra Innlandet