Odins mor får pris for sin kamp mot mobbing

Katrine Olsen Gillerdalen får pris for å ha vært åpen om sønnen Odins død. Hennes kamp mot mobbing og en trygg skoledag er svært viktig, mener prisutdeleren.

Katrine Olsen Gillerdalen

FÅR PRIS I JUNI: Katrine Olsen Gillerdalen har gitt mobbing et ansikt.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Jeg ble veldig satt ut når jeg fikk høre om prisen, sier Katrine Olsen Gillerdalen.

Odin Olsen Andersgård

MOBBEOFFER: Odin Olsen Andersgård tok sitt eget liv i mars i fjor, etter å ha blitt utsatt for mobbing på to skoler.

Foto: Privat

Odin Andersgård tok sitt eget liv i mars i fjor. Han ble 13 år. Da mora til Odin gikk ut og fortalte om hvordan sønnen hadde blitt mobbet, skapte det et enormt engasjement. Flere tusen gikk i fakkeltog, Kongen tok opp temaet i sin nyttårstale og mc-folket kjørte i parade. Alle ville markere motstand mot mobbing.

Midt i det hele sto Katrine Olsen Gillerdalen og fortalte om det som hadde skjedd. Hun fortalte om lykkelige dager og en fin start på livet for sønnen, hun fortalte om hvordan livet kan endre seg, om Odin som etterhvert ble en hakkekylling i klassa. Hun fortalte om familien som flytta fra Oslo til Aurskog for å komme unna mobbingen, og om det hele som endte med at Odin gjorde slutt på livet.

Får hederspris for å ha åpnet øynene til folk

Ola Ødegaard

LANG KAMP FOR DE SOM FALLER UTENFOR: Ola Ødegaard har gjennom sitt lange engasjement for folk som har trøbbel i samfunnet gitt navn til prisen som nå deles ut.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ola Ødegaards hederspris deles ut for femte gang i år. Tidligere har blant andre lederen av Pøbelprosjektet, Eddi Eidsvåg, fått prisen.

Katrine Olsen Andersgård jobber nå mot mobbing gjennom en stiftelse som bærer sønnens navn. Prisen synes hun er litt surrealistisk, først og fremst fordi hun fremdeles føler seg mest som mor for Odin, og mindre som aksjonist. Men hun innrømmer at hun er svært takknemlig, ikke minst fordi det setter fokus på mobbeproblematikken.

Katrine Olsen Gillerdalen, Odins mor, holdt appell under fakkeltoget i Oslo

HOLDT APELL MOT MOBBING: Katrine Olsen Gillerdalen under fakkeltoget mot mobbing i Oslo i november 2014.

– Man bruker jo sin egen situasjon for å hjelpe andre. Og når man har hatt det tøft selv, føles det foruftig å kunne bidra overfor andre som har det tøft. Slikt arbeid gir mye tilbake, sier Odins mamma.

Idealist står bak prisen

Det er Østerdalen Festivalforening som deler ut Ola Ødegaards hederspris. I spissen står Espen Brekke. Han er tidligere lærer ved Nannestad videregående skole, og har i mange år drevet målrettet arbeid for at alle i skolen skal ha et god hverdag.

PRISAKTØRER: Ola Ødegaard, Katrine Olsen Gillerdalen og Espen Brekke.

PRISAKTØRER: Ola Ødegaard, Katrine Olsen Gillerdalen og Espen Brekke.

Foto: Østerdal Festivalforening

Ola Ødegaard har på sin side i mange år vært generalsekretær i foreningen Rettferd for taperne. Ødegaard har etter en vanskelig barndom og oppvekst, viet livet sitt til å hjelpe folk som har vansker med, eller faller utenfor samfunnet.

Katrine Olsen Gillerdalen og Odinstiftelsen får hedersprisen under Fløterfestivalen i Osen 20. juni.