Hopp til innhold

Nynorsk gir fordeler

De som kan nynorsk lærer bokmål bedre, viser nye undersøkelser.

Nynorsk

En ny undersøkelse viser at det er positivt for annen språkopplæring å lære nynorsk.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Nå håper Even Lusæter, leder i Austamannalaget, mållagets lokalavdeling i Hedmark og Oppland, at flere foreldre ønsker å lære barna nynorsk.

– Jeg håper dette får en avgjørende effekt. Internasjonale undersøkelser har vist at jo flere språk du kan, jo bedre blir du til å oppfatte språklige utrykk og du gjør mindre feil.

– Må få konsekvenser

Ordbok

Enkelte mener nynorsk har blitt for likt bokmål.

Foto: Børge Sandnes / Scanstockphoto

Han håper dette får konsekvenser for valget av målføre på skolene i Nord-Sel og Heidal, etter at Sel skolekrets hadde avstemning der det ble en knepen seier til bokmål. Lusæter mener foreldrene må vektlegge fordelene med nynorsk.

– Nå viser det seg at dersom du er flink til å skrive nynorsk blir du også flink til å skrive bokmål, så du får en slags gratis hjelp på veien ved at du har fått nynorsk opplæring de første årene. Og bokmål lærer man uansett, sier han.

Han håper nå foreldrene tar dette involverer seg når skolemålstemmingen kommer framover.

– Ta vare på talemålet

Tidligere har lærer og nynorskentusiast Anne Berit Strømmen Strand sagt at hun er enig i at barn må lære nynorsk tidlig.

– Det som jeg tror er viktig er at foreldrene og barnehagene setter fokus på høytlesning av bøker med nynorsk fra ungene er bitte små. Foreldrene må skjønne betydningen av å ta vare på talemålet, sa hun den gangen.

Flere saker fra Innlandet

NRKs 17. mai-sending trenger dine bilder