Hopp til innhold

Småbedrifter gir opp på grunn av restriksjoner

Fjellguide og redningsmann Ørjan Venås kan ikke gjøre jobben sin med de nye reglene. Nå legger han driften på vent og må skaffe seg ny jobb.

Ørjan Venås, Gjendeguiden

REDDER LIV MED LIVSVERKET: I 2017 startet Ørjan Venås selskapet Gjendeguiden som blant annet har gått patrulje over Besseggen de siste årene. Nå blir arbeidsveien annerledes for Venås.

Foto: Kjell Erik Reinhardtsen

– Alternativet er å gå konkurs, forteller Venås.

45 -åringen driver Gjendeguiden som arrangerer guidede fjellturer og bistår i redningsaksjoner i Jotunheimen. Både sommer og vinter har Besseggen og flere av landets mest besøkte turistområder vært arbeidsplassen hans.

Nå legger han ned bedriften frem til vinteren 2022 og må finne seg annet arbeid. Årsaken er de nye nasjonale restriksjonene regjeringen la frem tirsdag.

– På et eller annet tidspunkt må man bare si nei, og så får jeg heller finne meg en annen jobb i en periode, sier Venås.

Både skjenkestopp og to meters avstand skaper utfordringer på mange arbeidsplasser. Flere småbedrifter sier at de nå sliter med å holde hodet over vannet fordi det er vanskelig å gjennomføre daglig aktivitet og etterlyser egen kompensasjonsordning.

Tung tid

Også restauranten «Andre Etasje» i Vågå synes beskjeden om de nye restriksjonene var tung. De har bestemt seg for å stenge restauranten til over påske.

– Da kom jo både skjenkestoppen og tometersregelen, og da kom vi fram til at det kun er tap å ha oppe de kveldene. Vi klarer det ikke når alle må ha to meter, og vi bare får ha maks 20 gjester, sier Mari Weldingh.

Hun sier restauranten har full forståelse for alle regler, dugnad og smitteverntiltak, men at det nå er tunge tider for småbedrifter.

– Vi er jo en liten nyåpna bedrift er det ganske krise, sier hun.

Mari Weldingh som driver restauranten Andre Etasje i Vågå.

STENGER: Mari Weldingh eier og driver restaurant i Vågå kommune. Hun og kollegaene ser ingen annen løsningen enn å stenge midlertidig.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Det brenner på dass

Det er spesielt reiselivs- og overnattingsbransjen som har slitt det siste året. Reiselivssjef i Visit Lillehammer, Ove Gjesdal, forteller om mange tilbakemeldinger fra de syv kommunene han har ansvar for i dag.

– Nå brenner det på dass. Det er mange bedrifter som har tæra på krigskassa, men nå er det tomt, sier Gjesdal som tror det kommer flere nedlegginger og konkurser fremover.

– Halvparten av hotell- og overnattingsstedene i Innlandet frykter konkurs, sier han.

– Knallhardt påskebudskap

I den siste medlemsundersøkelsen NHO utførte for to uker siden sa fire av ti av bedriftene i reiselivet i Innlandet at det var en reel fare for at de kom til å gå konkurs. Tallene kommer ikke til å bli mindre fremover, sier regiondirektør i NHO Innlandet, Jon Kristiansen.

– Hvis slike bedrifter nå klarer seg gjennom påska er det stor fare for at de brekker ryggen når fakturaen på offentlig skatter og avgifter kommer fra staten. Den er jo utsatt til 1. juli.

Jon Kristiansen, regiondirektør NHO Innlandet

RAMMES HARDT: Kristiansen frykter lokalt næringsliv får det enda tøffere fremover.

Foto: Moment Studio/NHO

Kristiansen sier NHO er bekymret for hvordan reiselivet, serveringsbransjen og andre tilknyttede bedrifter skal klare seg.

– Det påskebudskapet som kom i går var knallhardt. De nye smitteverntiltakene som kom nå gjør det vanskeligere enn noensinne for bedrifter som er hardt ramma fra før.

Assisterende helsedirekør, Espen Nakstad, forteller om smitterisiko forbundet med avstand til hverandre.

Assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, forteller om smitterisiko forbundet med avstand til hverandre.

Vanskelig situasjon

For Ørjan Venås i Gjendeguiden er et års pause fra livsverket eneste løsning. Ifølge den daglige lederen er bedriften hans så liten at han faller utenfor alle kompensasjonsordninger.

– Jeg har vært delvis permittert, og er fortsatt det. Og så har vi fått litt støtte av kommunen, men i den støtta må man inn med 50 prosent selv, og det er vanskelig når du egentlig er tom, og ikke har inntekt, sier han.

Venås sier situasjonen som for mange andre tærer på både helsa og psyken i tillegg til økonomien. Han håper nå han får seg annen jobb.

Ørjan Venås

FJELLJOBB: Fjellet har vært Ørjan Venås sitt arbeidssted de siste årene. Hva han skal gjøre fremover er foreløpig usikkert.

Foto: Even Lusæter / NRK

Flere saker fra Innlandet