Hopp til innhold

Ny verden ved Kongsvinger fengsel

Da nyheten om at Kongsvinger fengsel skulle bli landets eneste utlendingsfengsel sprakk i oktober i fjor, slo det ned som ei bombe blant de ansatte.

Kongsvinger fengsel

Kongsvinger fengsel er for tiden i et pilotprosjekt som rent utlendingsfengsel.

Foto: Vera Wold / NRK

Arvid Sandvik

Arvid Sandvik, tilbakeføringskoordinator og rådgiver ved fengselet.

Foto: Vera Wold / NRK
Gaute Enger

Fengselsleder Gaute Enger.

Foto: Vera Wold / NRK

Det var den åttende oktober i fjor at justisdepartementet kunngjorde at Kongsvinger fengsel skulle bli et rent utlendingsfengsel.

Nyheten kom som et sjokk på det ansatte, blant dem Arvid Sandvik. Han var sikker på at det var Ullersmo som skulle få det oppdraget.

– Straks jeg fikk samlet tankene skjønte jeg det ville bli en kjempeomstilling, forteller Sandvik.

46 nasjonaliteter blant de innsatte

Med elg, rådyr og fugler som nærmeste naboer har over 160 utenlandske fanger hittil i år sittet på avdelingene for høy og lav sikkerhet i fengselet høyt oppe på Vardåsen i Kongsvinger.

Rumenere, polakker og somaliere er de største gruppene blant de 46 nasjonalitetene som er representert blant de innsatte.

De fremmede fuglene har endevendt de ansattes hverdag. Plutselig skulle ikke Arvid Sandvik lenger tilbakeføre de innsatte til det norske samfunnet, men til hjemlandet sitt.

– Det er mange utfordringer. Det er nye samarbeidspartnere, som for eksempel de respektive hjemlands myndigheter, ambassader og lignende. Språk er så klart en annen utfordring.

– Større tendenser til rasisme

Gaute Enger har ledet den intense endringsprosessen for over 100 ansatte og mange samarbeidspartnere, som har blitt gjennomført siden oktober i fjor.

Han forteller at det er mye som har forandret seg ved fengselet.

– Vi har så absolutt en annen hverdag nå enn det vi hadde tidligere. Det er mange kulturforskjeller både med tanke på språk og religion, forteller han.

Et problem for fengselslederen er gruppetilhørigheten som blir skapt.

– Med den fangesammensetningen vi har nå opplever vi tilløp til gruppedannelser. Det blir en sterkere tendens til rasisme enn det vi måtte forholde oss til tidligere, sier Enger.

Hvordan har de ansatte taklet omstillingen?

– Våre tjenestemenn har taklet situasjonen veldig godt. De har nye utfordringer hver dag og det er mange nye lærdommer, men det går bra.

Enger forteller at det arbeidet de gjør nå vil legge mye til rette for framtidig arbeid med utenlandske straffedømte.

– Vi bygger en erfaringsbase som blir viktig for Kongsvinger fengsel men også for resten av kriminalomsorgen.

– Har vært en belastning

Mange religioner praktiseres, kjøkkenet serverer helt annen mat og behovet for tolketjenester er stort og vanskelig å dekke. Arbeidet med sikkerheten er også endret fordi de ansatte ofte ikke får nok kunnskap om den enkelte innsatte. Mange holder en bevisst avstand til fengselsbetjentene. Arvid Sandvik innrømmer at det har vært tøft til tider.

– I sum tenker jeg at det har vært en belastning for arebidsmiljøet, men til syvende og sist er vi er blitt mer sammensveiset, forteller han.

Leder for Norsk fengsels- og friomsorgsforbund, Geir Bjørkli, berømmer også de ansatte i Kongsvinger.

– Vår oppfatning er at Kongsvinger fengsel er på rett veg, sier han.