Ny undersøkelse: Dusjvegring blant ungdom avblåst

ELVERUM (NRK): Trodde du at stadig flere unge nekter å dusje etter gymtimene? Det stemmer ikke, viser ny stor studie.

Ungdommer dusjer med klærne på

NY STUDIE: For første gang er det gjort en stor undersøkelse av hva elever i grunnskolen mener om å dusje sammen med andre elever etter gymtimene på skolen.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

En ny undersøkelse om kroppsøvingsfaget i grunnskolen, gjort av Høgskolen i Hedmark, viser at 98 prosent av barn og unge dusjer etter gymtimene.

Resultatet overrasker forskerne.

– Så å si alle sier de synes det er greit å dusje uten klær, og det synes vi var overraskende, sier prosjektleder Kjersti Mordal Moen ved Høgskolen i Hedmark.

Fra synsing til forskning

Det er første gang det er gjort en stor vitenskaplig undersøkelse om dusjing og skifting i tilknytning til kroppsøvingstimene i grunnskolen.

Tilsammen 750 elever fra femte til tiendeklasse i Elverum deltok i undersøkelsen, som Høgskolen i Hedmark står bak.

Kjersti Mordal Moen

PROSJEKTLEDER: Kjersti Mordal Moen ved Høgskolen i Hedmark har ledet undersøkelsen av kroppsøvingsfaget i grunnskolen. Resultatet viser at det ikke er nakenhet, men dårlig tid og bråk i garderoben som elevene opplever som den største utfordringen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

I fjor var det en stor mediedebatt, hvor det ble sagt at stadig flere unge enten lar være å dusje eller dusjer med klærne på etter gymtimene av frykt for å vise seg nakne for hverandre.

– Den debatten hadde ingen forskningsbasert kunnskap, men nå sitter vi på data som sier det motsatte, sier forsker Kjersti Mordal Moen.

– Oppfordrer å dusje

– Vi er ikke overrasket over resultatene. Vi kan ikke pålegge elever å dusje, men oppfordrer alle elevene å gjøre det fordi det er viktig for hygienen, sier Cato Berggren, inspektør ved Frydenlund skole.

– I fjorårets mediedebatt ble det ofte lagt vekt på elevene ikke ville dusje nakne, men det elevene opplever som den største utfordringen er ikke nakenhet, men bråk i garderoben og dårlig tid.

Berggren mener garderoben må trekkes fram som en læringsarena, ikke et sted der elevene er på egenhånd.

Dusjing etter gymtimene

DUSJER ETTER GYMMEN: Sjuendeklassingene Tara White og Erik Kjensmo ved Frydenlund skole i Elverum er noen av dem som har vært med å svare på undersøkelsen om unge og kroppsøving, utført av Høgskolen i Hedmark. De sier alle elevene i klassen deres dusjer etter gymtimene hvis de ikke skal rett på annen trening rett etterpå.

Foto: Stein S Eide / NRK

Nasjonal undersøkelse

– Det å lære å skifte og være nakne sammen med andre er en del av allmenndanningen for å leve i det norske samfunnet når man er på speiderturer, idrettsarrangementer og korpsturer, sier forsker Kjersti Mordal Moen.

Er elevene i Elverum unike?

– Innvandrerandelen er ikke like stor her som i de største byene i Norge, men ellers er ikke Elverum så annerledes enn den den jevne norske skole, sier Mordal Moen.

Nå skal Høgskolen i Hedmark i gang med en lik undersøkelse for resten av landet. Resultatene skal være klare om et års tid.