Ny type redningsbåt kan redde liv

Han har alltid likt jetbåter. Nå har Cato Bergnord oppfunnet en båt selv. En redningsbåt som blant annet kan stå helt stille i strie strømmer.

Cato Bergnord

OPPFINNER OG GRÜNDER: Cato Bergnord har laget en båt som lett kan ta seg fram i elvestryk med strid strøm og lav vanndybde.

Foto: Even Luseter / NRK

Bergnord har drevet med både rafting og elvesport i mange år. Han har dessuten jobbet med båtturisme på Island. Ideen om en redningsbåt har kommet etter hvert som han har sett behovet for å komme seg fram i små og store elever og stryk.

Liker å skape og lage ting

– I tillegg til å like jetbåter, liker jeg også å bygge og skape ting. Målet er at Artic Jet skal redde liv, sier Bergnord.

Mange lar seg imponere av oppfinnelsen som bare trenger 5-10 centimeters vanndybde for å ta seg fram og kan stå helt rolig i strie strømmer.

Redningsbåt - Artic Jet

REDDE LIV: Målet er at den nye redningsbåten skal redde liv i strie elever:

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Dette er helt fantastisk. Å produsere et så innovativt produkt oppe i dalen her er kjempefantastisk, sier Torfinn Stenersen, som er næringssjef i Sel kommune.

Prisen på båten er rundt 700.000 kroner.

Nå har Cato Bergnord oppfunnet en båt selv. En redningsbåt som blant annet kan stå helt stille i strie strømmer.

Nå har Cato Bergnord oppfunnet en båt selv. En redningsbåt som blant annet kan stå helt stille i strie strømmer.

Båt til grovsøk og finsøk

– Dette er en redningsbåt som kan brukes på mange måter. Vi kan benytte den både til grovsøk og finsøk, sier Rune Bjørkheim, som er distriktsleder i Oppland Røde Kors Hjelpekorps.

Oppfinneren selv mener at det er behov for en båt som dette.

– Jeg sammenligner det og ikke ha en slik båt med et hjelpekorps uten snøskuter. Da må redningsarbeidere gå på ski for å ta seg fram. Det er vaskelig å ta seg fram i elver og stryk uten en slik båt, sier Bergnord.