Potetskrell kan bli blodtrykksmedisin

Norske forskere har utviklet en unik metode for å ta ut næringsstoffer fra potetskrell. – Som å skvise blod ut av stein, sier professor.

Potetskrelling

Ny forskning: Helsebringende stoffer fra skallet på poteten kan trekkes ut og tilsettes medisiner og helsekost.

Foto: NRK

Potetskrellet er kjent for å inneholde helsebringende stoffer og antioksidanter, som kan forebygge blant annet kreft, hjertesykdom, diabetes type 2 og andre sykdommer. Problemet hittil har vært å trekke ut disse stoffene og nyttiggjøre seg av dem i andre matvarer.

Derfor har skrellet enten blitt kastet eller brukt som grisefôr.
Nå kan et unikt forskningsprosjekt på potetskrell i Hedmark ha løst gåten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Knut Olav Strætkvern

Knut Olav Strætkvern har gjennom mange år forsket på potetens nyttige protein. En forsking som har vært med på å gi ham professorstatus.

Foto: Høgskolen i Hedmark

Kan gjøre maten sunnere

Prosjektleder i Hedmark kunnskapspark, Tone Yrvum sier målet med det unike forskningsprosjektet er å bruke næringstoffene fra potetskrellet i mat for å gjøre den sunnere.

– Potetskrellet kan brukes til funksjonell mat. Et eksempel på det er melk tilsatt ekstra D-vitamin. Poteten inneholder en rekke helsebringende stoffer, blant annet et stoff som har blodtrykksenkende effekt. Dersom vi får dratt ut disse stoffene, kan de gjøre maten sunnere, sier prosjektleder Tone Yrvum i Hedmark kunnskapspark.

Unik forskning

Tine ekstra lett fra Sørvestlandet

På samme måte som det er tilført vitamin D i melk, kan næringsstoffer fra potetskrell tilføres andre matprodukter.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

– Jeg kjenner ikke til andre aktører i markedet som holder på med akkurat dette, sier professor i bioprosessteknologi og den industrielle bruken av biokjemiske og biologiske prosesser, Knut Olav Strætkvern ved Høgskolen i Hedmark. «Potetprofessoren» leder forskningsprosjektet i samarbeid med Hoff potetindustrier.

Han har forsket på poteter i mer enn 20 år og sier det er en komplisert kjemisk prosess å «sile» ut de viktige stoffene fra de som ikke skal være med.

– Det blir som å skvise blod ut av stein. Det unike her er at vi ser på stoffer, kjent fra andre planter og bærsorter og hvordan de kan også kan utvinnes fra potet,sier professor Knut Olav Strætkvern.

– Vil skje i overskuelig framtid

Professoren sier det ikke vil gå lang tid før potetskrell kan brukes som et helsemessig tilskudd i mat eller medisiner.

– Det vil skje i overskuelig framtid. Det er gjort mye forskning på å ta ut slike stoffer fra andre råmaterialer som bær. At vi i nær framtid vil ta ut slike stoffer fra poteten ser vi på som svært sannsynlig, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gris

Potetskrell er hittil blitt gitt til grisen, men i framtida kan næringsstoffer fra skallet bli til medisiner og helsekost.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Dette er bare starten

Hvis potetskrell-forskningen lykkes kan det bety nye arbeidsplasser, sier administrerende direktør Frank Larsen i Hedmark Kunnskapspark AS, som er et fylkesdekkende innovasjonsselskap, som tilrettelegger kunnskapsbaserte vekstbedrifter i Innlandet.

– For Hoff vil det gi mer inntekter, men det kan også gi grunnlaget for en ny bedrift, som kan ha medisinsk virkning. Jeg tror dette bare er starten, sier Frank Larsen.

  • Hør radiosaken: