Ny forskning: Eldre bør skaffe seg hund

GJØVIK (NRK): En hund kan være viktigere for å få eldre i bevegelse enn et treningssenter, viser britisk forskning. Anne (65) er ikke i tvil om hva som er best.

Eldre bør ha hund

BEDRE TRENING: Anne får bedre trening av sin Korthårete Collie enn et treningssenter.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

«Jeg trivdes ikke på treningssenter»

Anne Malmgren Molstad

I forskningen som besto av tre tusen briter mellom 49 og 91 år, kom de eldre som gikk tur med hunden sin seg opp av stolen i 30 minutter mer hver eneste dag enn de som ikke hadde hund. Det viser studien fra University of East Anglia, først omtalt av Forskning.no.

Halvtimen i forskjell er mye større enn den forskerne vanligvis ser når det settes i gang tiltak for å få eldre til å bevege seg mer, som organisert trimming eller besøk til treningssenter.

– Vanskelig å komme seg ut alene

65 år gamle Anne Malmgren Molstad har ved hjelp av hunden «Micco» fått en klart bedre psykisk og fysisk helse.

– Jeg er så mye i bevegelse, du må ut hver eneste morgen og hver eneste kveld. Mange jeg kjenner som ikke har hund merker at det er vanskelig å komme seg ut.

Molstad prøvde treningssenter en lang periode, men hun følte hun fikk bedre utbytte av gåturene med hunden sin i frisk luft.

– Jeg ble veldig lei av å trene inne etter hvert, så jeg betalte lenge uten å gå. Jeg trivdes rett og slett ikke, sier Molstad.

– Bør skaffe seg hund

Hun vil anbefale hund til alle eldre som har muligheten til det.

– Bare litt bevegelse har mye å si for gamle mennesker. Skaff dere en liten bikkje, den trenger mindre turer og er ikke like sterk som de store.

Eldre bør skaffe seg hund

TAKKER HUNDEN: Bjørg Hageløkken takker sin mellom-schnauzer for sin gode helse.

Foto: Privat

Bjørg Hageløkken (76) har sammen med mannen (82) hunden «Sita». De takker henne for den gode helsen de har, ikke bare på grunn av turene.

– Vi får mer bevegelse inne i huset også, den skal ofte stelles og mates. Det er synd at noen borettslag er strenge på det å ha hund. Det er så viktig for eldre.

Været er ingen hindring

Forskningen viser at de som hadde en hund å gå tur med var mer aktive på dagene med styggest vær, enn det de hundeløse var på de beste solskinnsdagene. Hageløkken sier at hunden må få tur, uansett.

– Man må jo ut, for eksempel på vinteren kan man kjøpe gode piggsko. Kommer du deg ut får du trimmet alle musklene dine, i hvert fall hvis du leker med hunden i tillegg.

Hun anbefaler eldre å skaffe seg en liten hund.

– Gamle folk bør kjøpe en liten hund som de klarer å takle. De kan absolutt få bedre livskvalitet og lengre liv hvis de gjør det, sier Hageløkken.