– Størrelsen på flommen og fortvilelsen blant folk som ble rammet var det verste å forholde seg til. Det er det mest kritiske jeg noen gang har opplevd som byråkrat, sier tidligere regionsjef i Norges vassdrags- og energidirektorat, Are Mobekk om storflommen i 1995.
Are Mobekk var nyansatt regionsjef i NVE under storflommen i 1995. Stein Nordvi er regionsjef i NVE i dag.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
Bedre utstyr og flere ansatte
Den gang hadde Mobekk kun en håndfull medarbeidere til å koordinere og informere innbyggere og offentlige instanser i Hedmark og Oppland. I dag har NVE mer enn tre ganger så mange ansatte og langt flere hjelpemidler
– Vi har mye bedre teknisk utstyr til å varsle og bedre sambandsutstyr i dag. I 1995 hadde vi knapt ordentlige mobiltelefoner, sier NVE-sjef Stein Nordvi.
Nordvi anbefaler både offentlige myndigheter og privatpersoner å bruke nettsiden Varsom.no
– Der kan du sjekke skred- og flomfaren i den kommunen du bor. Nettsiden oppdateres to ganger i døgnet.
Liten flomfare – foreløpig
Regionsjefen i NVE sier det foreløpig er liten fare for flom i Hedmark, men er usikker på om de store snømassene i vestlige fjellstrøk i Oppland kan føre til flom.
– Det som skaper bekymring er at det er kaldt vær, så om det blir regn og snøsmelting, kan det føre til stor flom i Otta og Lågen etter hvert.
– Selv om vi har bedre beredskap og utstyr nå enn for tjue år siden, kan vi aldri gardere oss helt mot en ny stor skadeflom, sier Stein Nordvi i Norges vassdrags- og energidirektorat.
- Les også:
Slik så det ut i Kvam under flommen i 2014
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK