Økt skredfare over hele landet

Har du tenkt deg på topptur i pinsen bør du følge nøye med på føremeldingene. Snøskredvarslingen advarer mot å ferdes i bratt terreng.

KNALLVÆR: Det ser idyllisk ut i fjellet, men faren for skred er også tilstede. Snøskredvarslingen advarer mot å bevege seg på topper over 30 grader.

KNALLVÆR: Det ser idyllisk ut i fjellet, men faren for skred er også tilstede. Blant annet ved Krossbu. Snøskredvarslingen advarer mot å bevege seg på topper over 30 grader.

Foto: Even Lusæter / NRK

Værmeldingene vitner om at vi går en knallhelg i møte. Det er ventet opp mot 25 grader flere steder i landet og i fjellet varsles det også om behagelige temperaturer. Selv om du nå kan la stillongsen ligge hjemme, må du ta hensyn.

– Skredfaren er økende. Størst er faren i nord, forteller vaktleder ved Snøskredvarslingen, Emma Julseth Barfod til NRK.

NVE fraråder ferdsel i terreng brattere enn 30 grader og har i ettermiddag oppjustert farenivået for Nord-Norge, Vestlandet og Innlandet til faregrad 3 de neste dagene.

Lørdag og søndag er det betydelig snøskredfare i blant annet Salten, Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Sogn og Innlandet.

Albert Lunde

SNØSJEKK: Skredobservatør Albert Lunde graver seg ned i snøen på Leirvassbu i Lom for å sjekke snøforholdene og leverer observasjoner til NVE. Lunde kunne fredag rapportere om nattefrost og ca. 12 cm skare.

Foto: Even Lusæter / NRK

Varierende temperaturer gir ustabile forhold

Et høytrykk over Sør-Norge gir lange perioder med sol og dermed høye temperaturer gjennom pinsen. Statsmeteorolog Martin Granerød sier det likevel vil bli temperaturvariasjoner gjennom døgnet som kan skape ustabile forhold.

– I høyereliggende strøk blir det ned mot null grader om natten og da kan det danne seg et skarelag. Det blir absolutt en fin helg for toppturer, men samtidig må man være obs på snøskredfare, advarer han.

Granerød sier nordmenn nå også bør finne frem solkrem og solbriller.

– Det blir en fin avslutning på våren og en god start på sommeren med temperaturer på over 25 grader i lavlandet, sier meteorologen.

Laster Twitter-innhold

Utvider skredvarslingen

Fredag er det Nord-Norge som er mest utsatt for skred. Etter en ny vurdering fredag ettermiddag valgte Snøskredvarslingen å skru opp nivået også for resten av landet gjennom hele helgen.

– Det blir mildere også om natta og da blir snøen mykere. Det er også fare for glideskred, forklarer Julseth Barfod.

NVEs snøskredvarsling ble tidligere i mai forlenget med to uker frem til midten av juni. Bakgrunnen er rekordmye snø i fjellet i sør og i Nord-Norge. Snøskredvarslingen ber turgåere ta hensyn når de ferdes ute i terrenget.

– Jeg oppfordrer til å ta trygge veivalg i fjellet. Det finnes mange turalternativer utenfor de bratteste områdene, sier Julseth Barfod.

Brøyting på Leirvassbu

STORE SNØMENGDER: Fredag ble det brøytet på Leirvassbu i Jotunheimen. Fortsatt er det store mengder med snø i fjellet.

Foto: Even Lusæter / NRK