150 års jubileet blir nemlig utgangspunkt for en dokumentarfilm om Mjøsas hvite svane, som ble født i strid og blest, og som siden har seilt i motvind og høye bølger.
Det er fotografen Arvid Torsgard og journalisten Jan Vidar Lie Pedersen som skal lage programmet. Opptakene startet allerede i fjor sommer. I tillegg har de foretatt dypdykk i arkivene og funnet filmopptak helt tilbake til 1912 hvor båten skovler seg fram.
Ikke bare idyll
Skibladner hører sommeren til, men det har ikke alltid vært sommerlig idyll rundt båten. Den ble bygd på ei lokal stemningsbølge av forbannede folk som følte seg grundig snytt. Skjellsordene haglet rundt Lillehammer-kjøpmannen Ludvig Wiese som solgte "Dronningen" og "Jernbarden" til jernbaneselskapet. Han ble kalt lakei for de engelske imperialistene, og i innbydelsen til aksjetegningen, blir det lagt vekt på at mennesker som har hatt kontakt med jernbaneselskapet, ikke får kjøpe aksjer. Det var myntet på Wiese, og han døde da også før Skibladner gikk sin jomfrutur.
Velmaktsår
Skibladner hadde sine velmaktsår fram til 1902. I 1888 ble båten pusset opp og forlenget. Båten fikk ny dampmaskin og ble igjen landets hurtigste. I 1902 var Mjøsa omgitt av jernbane, og båten måtte finne en ny nisje, denne gangen som et reiselivsprodukt. Konkurransen ble forverret da bilene og bussene kom, og det siste utbyttet ble utbetalt aksjonærene i 1920-årene.
Forliset i 1937 skapte nye problemer, og det ble vansker også de fem krigsårene da tyskerne planla å bruke båten som losjiskip. I femtiårene ble båten pusset opp med tanke på jubileet, men det var politikere som foreslo at den burde senkes utenfor Skreibergene, slik at penger kunne spares. Andre ville ha bygd om båten slik at den kunne få propell!
Forlis nummer to
I 1967 sank Skibladner på nytt i vinteropplag, og da ble engasjementet for båten nasjonalt. Oplandske Dampskibsselskab hadde 85 øre i kassa!
Skibladner har også etter den store restaureringen hatt problemer, både med antikvariske og miljømyndigheter. Skipskontrollen stiller samme krav til en 150 år gammel båt som en ny. Skibladner har tross motgangen og motvinden, klart å være en del av Mjøssommeren. - Folk rundt Mjøsa har fått en forkjærlighet for den gamle damen, det blir ingen sommer uten henne, sier de to fjernsynsfolkene.