Norske juletrær ødelegges av sopp

Soppskader på norsk gran fører til mangel på juletær i år. Produsenter på Østlandet har skader på opptil 70 prosent av trærne som nå hogges ned og brennes.

Arnt Høstmælingen, Lillehammer

Arnt Høstmælingen med et skadet juletre.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Norsk gran blir neppe noe vanlig syn i norske stuer denne jula, sier rådgiver Gordon Haaland i Norsk Juletre .

For det er norsk gran som angripes av sopp. Edelgran så å si ikke. De skadede trærne blir nå hogd og brent.

– Det er mer dramatisk å kaste 100 juletær enn å kaste 100 tulipaner, sier juletreprodusent Arnt Høstmælingen i Lillehammer som taper penger, men ikke er overrasket over soppskadene.

30 prosent skadet

Det er lokkrust og furuas knopp- og greintørkesopp som gjør skader på trærne som nå blir hogd og brent.

Skadet juletre

Et skadet juletre.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Rundt 30 prosent av vanlig norsk gran hos meg er skadet av sopp, sier juletreprodusent Arnt Høstmælingen i Lillehammer.

– De siste tre åra har det vært regnfullt og forholdsvis varmt, og det gir gode vekstforhold for sopp. Det begynner med at det visner ei grein nedpå treet den ene sesongen, og andre året visner det fra toppkransen og opp, forklarer Høstmølingen.

– Verst rammet er Telemark, Vestfold og Buskerud. Her kan opptil 70 prosent av trærne være skadet, sier rådgiver Gordon Haaland. På det indre Østlandet er skadene noe mindre.

Prøver å reparere

Arnt Høstmælingen har 29 dekar med juletær. Det vil si nærmere 20.000 trær. Han har mest norsk gran.

Juletreprodusent Arnt Høstmælingen, Lillehammer.

Arnt Høstmælingen regner med å selge 800 juletrær i år, inkludert selvhogst. Salget begynner 9, desember.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Er det mulig å redde skadede trær?

– Vi prøver å reparere ved å klippe bort toppen og rette opp ei ny sidegrein som vi benytter som topp. Da må vi plusse på noen år til før treet blir iorden igjen. Og det blir en del merarbeid.

– Du har mest norsk gran. Vil du fortsette med det med?

Ja, her i Lillehammer-området og det indre Østlandet er vanlig norsk gran en tradisjon, og det er det kundene fortsatt vil ha, og det er den det går mest av.