– Akkurat nå er det kritisk i forhold til våronna og de avlingene vi trenger.
Det sier Elisabeth Gjems, leder i Hedmark Bondelag.
Norsk landbruk er avhengig av utenlandsk arbeidskraft for å kunne produsere nok mat. Men de nye innreisereglene under koronakrisen fører til store utfordringer for norske bønder.
Lik situasjon også i andre land
De får nemlig ikke tak i nok arbeidskraft til å produsere årets avlinger. Ifølge lederen i bondelaget er det inntil 30.000 sesongarbeidere i landbruket i året.
Til produksjon av grønnsaker, bær og frukt blir det brukt mye manuell arbeidskraft.
Gjems frykter mangelen på dette vil gå utover matforsyningen i Norge.
Lederen i Hedmark bondelag mener situasjonen er kritisk for norske bønder.
Foto: Anne Næsheim / NRK– Vi må sørge for å utnytte det potensialet vi har her i landet til matproduksjon, sier hun.
Flere norske bønder vurderer nå å legge om produksjonen, og heller dyrke andre produkter.
– Da blir det mindre norske grønnsaker å få tak i. Problemet er at vi ser samme situasjon i andre land i Europa, at de sliter med å få tak i arbeidskraften de trenger. Det er ikke nødvendigvis lett å få tak i de varene fra andre land heller, forteller hun.
Vil ha myndighetene på banen
Tirsdag satt Norges Bondelag i krisemøter med grøntnæringen. Der skulle de finne ut av hva man trenger av arbeidskraft i månedene som kommer.
–. Da er det viktig at landbruksdepartementet tar ballen derfra og hjelper til å skaffe arbeidskraften vi har i landet, forteller Gjems.
Hun mener nemlig personer som nå er permittert fra sine vanlige jobber, bør få tilbud om å jobbe i landbruket.
HØYT PRIORITERT: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sier at de nå må jobbe raskt med å finne løsninger for å finne alternativ arbeidskraft.
Foto: Torbjørn TandbergLandbruks- og matminister Olaug Bollestad sier til NRK at hun har sittet i møter med flere aktører innenfor landbruksnæringen i dag. Der var utfordringer knyttet til at vi får mangel på utenlandske sesongarbeidere et viktig tema.
– Dette er nå en høyt prioritert problemstilling for landbruket, og jeg er svært opptatt av at vi nå må jobbe raskt med å finne gode og konkrete løsninger på finne alternativ arbeidskraft. Jordbruket står foran en arbeidsintensiv periode så har vi ingen tid å miste, sier hun.
Mangler 750 arbeidstimer
Erik Kjøs er gårdbruker i Løten, og dyrker potet og løk. På sin gård produserer han rundt 15 prosent av det norske volumet av løk.
– Får vi ikke levert det blir det lite løk til høsten, sier Kjøs.
Bonde Erik Kjøs forteller at han mangler 750 arbeidstimer om dagen. De timene dekkes normalt av utenlandsk arbeidskraft.
Foto: Frode Meskau / NRKHan forteller at han mangler 750 arbeidstimer for å dekke behovet han har i produksjonen.
– Konsekvensen er at vi må skaffe folk fra andre steder. Vi mangler omtrent 750 arbeidstimer per dags dato som må dekkes inn av familie, naboer og andre folk som har ledig tid.
Han ønsker nå å bruke folk som er permittert fra sine vanlige jobber.
– Spørsmålet er om de har kapasitet til å komme. Jeg er mer spent på hva som skjer hvis de settes inn i jobb her. Vil de da miste noe av støtten og permisjonslønna hvis vi bruker dem her? Jeg håper vi kan bruke folk rundt oss. Det er nok av folk, forteller Kjøs.
Ifølge Bollestad er dette forhold som må avklares med partene i arbeidslivet.
– Derfor skal jeg allerede førstkommende torsdag ha møte med organisasjonene i arbeidslivet, sammen med arbeids- og sosialminister Røe Isaksen, for å se hvordan vi kan avhjelpe situasjonen i landbruket, sier hun.