Norges styggeste rådhus kan få ny fasade

Tynset rådhus kan gå inn i en ny æra som miljøfyrtårn.

Tynset rådhus

NORGES STYGGESTE: I 2010 ble rådhuset tegnet av arkitekt Finn Bø kåret til Norges styggeste.

Foto: Tore Hilmarsen

På Tynset ligger Norges styggeste rådhus. Fasaden er kledd i rustede stålplater og er preget av tidens tann.

Tynset-kake.

Waagan bakeri på Tynset feiret Norges styggeste rådhus med marsipankake.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Ideen om å dekke til den gamle fasaden med solceller kom på et møte med Tynset kommune der man snakket om hvordan kommunale bygg kunne spare energi.

Det var lokalavisa Tynsetningen som omalte saken først.

Nord-Østerdal kraftlag har de siste fire årene spesialisert seg på solenergi. Bare i sommer har de bygget over 5000 kvadratmeter med solpanel.

Da møtet gikk mot slutten viste Arne Sandbakken fra kraftlaget et bilde av hele rådhuset dekket i solceller. Litt for «moro skyld».

Fasaden til Norges styggeste rådhus kan bli helt ny og miljøvennlig hvis Nord-Østerdal kraftlags forslag blir en realitet.

SLIK KAN DET BLI: I stedet for å bruke «vanlige» solcellepanel ønsker Nord-Østerdal kraftlag å bruke sorte eller røde panel for et penere utseende.

– Det er mye potensial i kommunale bygg. De har ofte flate tak og vegger. Forteller Sandbakken.

Ifølge han vil solcellene spare bygget for en fjerdedel energi. Dessuten er det flere andre fordeler.

– Det er grenser for hvor mye du kan etterisolere. Mange foretrekker heller at det er frisk luft i bygget.

Solcellene vil også bidra til en ny og pen fasade. Kraftlaget tenker å bruke enten svarte eller røde solceller, så det er ikke sikkert bygget endrer utseende helt.

Likevel legger ikke Sandbakken skjul på at rådhuset er et vanskelig bygg å legge solceller på. Det er ti etasjer høyt, gammelt og trenger også nye vinduer. Det vil koste penger.

– Men det har skjedd så mye med teknologien at de fleste anleggene vi lager vil bli nedbetalt etter syv til åtte år. Solenergi blir mer og mer et opplagt alternativ.

Arkitektforeningen forsvarte huset

Det var den nå 94 år gamle arkitekten Finn Bø som tegnet rådhuset på 70-tallet. Han synes det høres bra ut med ny miljøvennlig kledning:

– Jeg synes det høres ganske ålreit ut!

Finn Bø

ÅLREIT: Rådhusets skaper Finn Bø synes ideen om ny fasade høres bra og fornuftig ut.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Selv er han ikke så høytidelig på at rådhuset ble kåret til Norges styggeste. Han forteller at de som skulle bruke huset var veldig fornøyd da det ble bygget.

Til og med arkitektforeningen forsvarte Bø da kritikken kom.

– Ikke alle sier det er stygt. Jeg synes vi gjorde en god jobb. Huset er et flott sentrum.

Norges tøffeste rådhus?

Ordføreren likte også forslaget til Nord-Østerdal kraftlag, og skal nå høre med resten av kommunestyret hva stemningen er.

For et slikt prosjekt er dyrt for en kommune. Og ordfører Merete Myhre Moen (Sp) innrømmer at de må regne på kost-nytte:

 Merete Myhre Moen
Foto: Alexander Nordby / NRK

– Egentlig har vi ikke råd til noe sånt. Men det har skjedd mye med teknologien den siste tida og vi må tenke kost-nytte.

I tillegg er det relevant for kommunen å produsere egen energi forklarer Moen. Etter motstanden mot vindmøller er solceller et godt alternativt.

– Det er dobbelt vinning. Solcellene vil gi et estetisk løft for fasaden og vi produserer energi.

Rådhuset er ifølge ordføreren Norges tøffeste. I hvert fall hvis det blir kledd med solceller og fungerer som et miljøfyrtårn.

– Bygget er et sentrum og er lagd for å stå til evig tid. Jeg håper forslaget blir noe av.

Hvor er dette uke 38/19?

RUST: Egentlig skulle rådhuset bare være to til tre etasjer høyt da det ble bygget på 70-tallet, men store deler av tomta ble gitt bort. Plutselig ble rådhuset ti etasjer høyt. Bygget er nå preget av tidens tann.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK