Hopp til innhold

Norges eldste leirskole fyller 60 år

14. februar 1957 ble landets første leirskole opprettet på Høvringen i Rondane. Etter 60 år selger nå familien Vigerust livsverket.

Selger livsverket

SKAL SELGES: Dagfrid og Torill Vigerust har bodd på Høvringen store deler av livet. Nå selger de livsverket.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Sånn er livet. Ingenting kan vare evig, vet du.

Mor og datter Vigerud betrakter prospektet som viser at det nå er endelig. Fjellskolen skal selges etter seks tiår med drift.

– Det har vært en vanskelig prosess. Vemodig fordi dette har vært livet vårt i 30 år. Men livet kan du ikke styre så det blir som det blir, sier Torill Vigerust.

60-årsjubileum

Familien Vigerust har drevet leirskole siden før Rondane ble nasjonalpark. Dagfrid og Terje Vigerust kom til Høvringen på midten av 1950-tallet og startet i 1957 landets første leirskole, Den Norske Fjellskolen.

I 1987 tok datteren Torill og hennes mann Jan over. 14. februar fyller skolen 60 år. Yngsteblad Vigerust beskriver det som et jubileum med bismak.

– Vi har ingen naturlige til å ta over etter oss for vi har ingen barn. Og så ble Jan alvorlig syk. Da har vi tatt en beslutning på at vi var nødt til å selge, sier Torill Vigerust.

Også mor Dagfrid synes det er vemodig at leirskolen skal selges i jubileumsåret.

– Ja, det er på en måte vemodig, men det er livets gang. Alt kan ikke vare evig. Vi har hatt mange fine år her og gledet mange barn, tror jeg.

De første skiene

ØVINGSSKI: Torill Vigerust viser frem de gamle skiene mange av leirskoleelevene har brukt.

Foto: Even Lusæter / NRK

Store forandringer

Familien anslår at om lag 160 000 elever har besøkt leirskolen. I løpet av seks tiår har Fjellskolen gått gjennom mange endringer.

– Den største forandringen føler jeg er aktiviteter. Før var hovedaktiviteten å gå på tur, men i dag må det mange andre aktiviteter inn for at det skal være spennende. Elevene er stort sett de samme, sier Torill.

Mor Dagfrid opplevde Fjellskolen i en annen tid.

– Veien var stort sett ikke oppe utenom på søndager. Da kom turistene. Utstyret har også blitt annerledes, sier Dagfrid.

– Har ungdommene blitt annerledes?

– De har nok blitt litt mer blaserte. De har opplevd mye nå, vet du. Før så opplevde de ikke så mye. Da var de stort sett hjemme.

Selger livsverket

ERFAREN: Dagfrid Vigerust åpnet Fjellskolen i 1957 og drev den frem til 1987 da datteren tok over.

Foto: Even Lusæter / NRK

Håper driften videreføres

Når familien Vigerust forlater Fjellskolen, håper de noen andre vil videreføre deres arv.

– Alt ligger til rette for videre drift. Vi ønsker å selge det til noen som vil drive det videre sånn vi har gjort, sier Torill.

Dagfrid Vigerust tror det fortsatt er behov for leirskoler.

– Det er sosialt og så lærer ungene å ta hensyn til hverandre. Det er absolutt behov for leirskoler, sier Vigerust.