Hopp til innhold

Norges «ukjente» underverk havnet på eksklusiv verdensliste

Juvet ligger godt plassert på lista - mellom Sukkertoppen i Rio de Janeiro og Grand Canyon i Arizona.

Har du hørt om Jutulhogget?

Det er ikke det mest kjente turistmålet i Norge. Men kanskje det blir det?

For nå har det dype juvet havnet på en eksklusiv verdensliste.

Som ett av de første 100 stedene i verden ligger nemlig Jutulhogget på lista over geologiske landemerker med stor betydning for å forstå jordas historie.

Jutulhogget

PÅ EKSKLUSIV VERDENSLISTE: For å bli utvalgt til et landemerke som kan representere verdens geologiske arv av International Union of Geological Sciences (IUGS), må det blant annet være vitenskapelig anerkjent internasjonalt. Jutulhogget innfridde kravene, melder NGU.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

2,4 kilometer langt

– Det er først og fremst artig å få den med på lista - at Norge er representert, sier forsker Fredrik Høgaas ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Han har, sammen med forskerkollega Tom Heldal, arbeidet med nominasjonen og den vitenskapelige begrunnelsen for at Jutulhogget skal havnet på den geologiske verdenslista.

– Dette er svært hyggelig. Fra norsk side foreslo vi å innlemme både Norges geologiske nasjonalmonument Leka på kysten av Trøndelag og Jutulhogget på denne listen over vår felles geologiske arv, forteller NGU-forsker Tom Heldal.

Mer enn 200 eksperter fra nesten 40 nasjoner og ti internasjonale organisasjoner foreslo aktuelle geosteder.

181 steder fra 56 land ble evaluert av 33 internasjonale eksperter. De første 100 er nå valgt ut.

Kari Toft i Jutulhogget

JUTULHOGGET: Her besøker NRKs Kari Toft Jutulhogget i 2011.

Foto: Jørn Nordli / NRK

Jutulhogget er et naturreservat og forvaltes av Statsforvalteren i Innlandet. Juvet er 2,4 kilometer langt og 140 meter dypt, og dermed et av Nord-Europas lengste gjel.

Norges geologiske undersøkelse melder at Jutulhogget er i godt selskap på den eksklusive lista.

Blant annet finner vi noen av de beste fossile restene fra dinosaurer fra Canada og de første bevisene på tidlig utvikling av menneskenes forfedre fra Tanzania.

Også de marine bergartene på toppen av Mount Everest står på lista.

Grand Canyon i USA

GRAND CANYON: Ikoniske steder som Grand Canyon i USA, Perito Moreno-breen i Argentina, Santorini-kalderaen i Hellas, Sukkertoppen i Brasil og sandsteinsformasjonen Uluru i Australia står også på lista.

Foto: WikipediaCommons/ Caaz

Les også: Vil ha lavendel på Unescos verdensarvliste

Håper kåringen trekker turister

Jutulhoggets formasjon oppsto rett etter siste istid, for omtrent 10.400 år siden.

– Det var enorme vannmengder som drenerte over fra Østerdalen og mot Tylldalen som klarte å grave seg ned i berget og lage det enorme geologiske monumentet som står der i dag, sier Høgaas.

Han håper kåringen kan brukes til å trekke flere turister til Jutulhogget.

– Vi håper også at det legges litt mer til rette. Det finnes mer spektakulære utsiktspunkt om man går langs hogget, sier han.

Uluru-fjellet i Australia

PÅ LISTA: Uluru-fjellet i Australia - også kjent som Ayers Rock eller bare The Rock, står på lista sammen med Jutulhogget i Nord-Østerdalen.

Foto: Flickr/ Peter Nijenhuis

Ordfører i Alvdal Mona Murud er stolt. Hun støtter forslaget til Høgaas om å legge mer til rette for turister til Jutulhogget.

– Absolutt. Jutulhogget er en kjempefin attraksjon som flest mulig bør få se. Så får vi en jobb sammen med Rendalen kommune om å legge til rette slik at naturmangfoldet ikke blir ødelagt, sier hun.

Ordfører i Rendalen Linda Døsen (Ap)

STOLT: – Jeg synes det er veldig spennende - og veldig fortjent. Jutulhogget er et kult og lærerikt sted å besøke, sier ordfører Linda Døsen i Rendalen.

Foto: Stein S Eide / NRK

De «første 100» geologiske attraksjonene i verden blir samlet i en jubileumsbok, som skal presenteres under IUGS’ feiring i Zumaia i Nord-Spania fra 25. til 28. oktober.

Det er 60-årsjubileet til International Union of Geological Sciences (IUGS) som er bakteppet for kåringen.

Les også: Uteskole med urtiden