Ut med kua, inn med havren

Vi nordmenn sier ja takk til melk i kaffen, men stadig flere takker nei til den som er fra kua.

Melk eller veganske alternativer i koppen?

ØKENDE ETTERSPØRSEL: Melk i kaffen er det mange som vil ha, men de to siste årene er etterspørselen etter alternativer økende.

Foto: Vibeke Cederkvist / NRK

Vi drikker femten liter mindre melk nå enn for ti år siden, viser tall fra melk.no. Og i Sverige er melk fra kua nummer tre på listen av råvarer folk helst vil unngå.

Endrede holdninger merkes ikke minst på kafeer som tar imot kaffebestillinger.

Havre- og soyamelk er ofte etterspurt av kundene på Gravdahl kafé på Hamar.

STOR ETTERSPØRSEL: Havre- og soyamelk er ofte etterspurt av kundene på Gravdahl kafé på Hamar.

Foto: Vibeke Cederkvist / NRK

Barista Mona Antonsen heller stadig oftere plantebaserte alternativer til melk, det som kalles post-melk, i kaffen til kundene sine.

– Havremelk går det utrolig mye av. Det har trappet seg opp betraktelig de siste årene.

Kostholdet endrer seg

Norge har begynt å få et fleksitariansk spisemønster, forteller matforsker Annikken Bahr Bugge. Det vil si at man velger både plantebasert mat og produkter fra dyr.

Bugge jobber i Forbruksforskningsinstituttet SIFO, og forteller at folk de siste to årene har begynt å etterspørre et mer vegansk kosthold.

– Tre av ti bytter ut vanlig melk med veganske alternativer. Men vi skal også huske på at nesten halvparten av nordmenn drikker melk hver dag.

Annechen Bahr Bugge

FLEKSITARIANERE: Stadig flere i Norge blir fleksitarianere, og spiser både vegetarprodukter og mat fra dyr.

Foto: Eivind Røhne / OsloMet

Særlig kvinner fra byen dropper melka

Ifølge matforskeren er det en økende bevissthet rundt dyrevern, etikk og helse som gjør at vi tar alternative valg til kumelka.

Dette appellerer særlig til unge, kvinner og folk i byen. I tillegg er det et økende antall mennesker som sier de har melkeallergier.

– Kvinner er generelt mer opptatt av å spise sunt enn menn, og menn drikker også mer kumelk enn kvinner. Forteller Bugge.

Har du lest denne?: Veganer mener barnesanger lærer barn å utnytte dyr

Salget av veganske melkedrikker øker

Samtidig som vi drikker mindre melk for hvert år, har salget av veganske melkedrikker økt de siste to årene.

Det synes ernæringsrådgiver i melk.no, Terese Glemminge Arnesen, er synd. Hun er bekymret for at folk ikke får i seg nok jod når de dropper å drikke melk.

Jonas Persson Follin jobber for den veganske produsenten Oatly, og selger melkedrikker i Norden. Han er derimot sikker på at veganske erstatninger for melk er kommet for å bli.

– Veganske melkedrikker har vokst med 40 prosent i Norge de siste to årene. Dette er ikke en trend, men en ny post-melk generasjon.

Kaffe under produksjon

FLERE VIL HA HAVREMELK: ...men halvparten av folk i Norge drikker fortsatt melk hver dag.

Foto: Vibeke Cederkvist / NRK