Nordlyset flytter sørover

Den kalde nyttårshelga holdt fotoentusiastene på Østlandet seg våkne da nordlyset bølget over nattehimmelen. Tok DU bilder, send de til ho@nrk.no.

Nordlyset ved havna på Kapp

Nordlyset ved havna på Kapp i Østre Toten

Foto: Ole Anders Beck

Lokale fotoklubber Norge rundt inspirerer mange til å ha kamera parat i ulike situasjoner, men nordlysfenomenet har som oftest vært forbehold de som bor langt mot nord. Ved årsskiftet fikk også østlendingene en smakebit.

Les også: Nordlyset synlig mange steder i Østfold

Hans Petter Nyland er aktiv i Toten kameraklubb og nøyer seg ikke med å knipse himmellyset fra verandaen for å legge ut på Facebook. Han liker å planlegge før han drar avgårde med speilreflekskameraet sitt, ikledd varmedress og alltid med niste og kaffetermos.

Nylands fotointeresse startet da han som 14-åring satt timesvis med fiskesnøret i Snertingdal, og det dukket opp ulike fugler og dyr. Hans rutine ble å kaste ut fiskesnøret og så feste Nikonkamera på stativet. Seinere er det blitt mange bilder og varierte motiv. Regionsjefen i Tyrolit har deltatt på flere utstillinger med bildene sine og er en samfunnsengasjert mann. Og altså svært tålmodig når det varsles om gode nordlysforhold.

Jeg lå mange timer i steinrøysa med varmedressen på, for å fange det skarpeste lyset.

Hans Petter Nyland, amatørfotograf

Tom Spjeldnæs er leder for fotoklubben i Elverum og var også ute om nettene nyttårshelga. Spjeldnæs bruker nordlys-App'en på telefonen og natt til 5, januar viste den en index på fem, som betyr kraftig, ifølge Spjeldnæs. Han tok med fotoapparatet og dro til Strandlykkja ved E6, sør for Espa i Stange.

Da Nordlys-Appen på telefonen viste en index på fem, måtte jeg bare ut med kamera.

Tom Spjeldnæs, amatørfotograf
Nordlys ved Kolbu kirke
Foto: Ole-Anders Beck

Ole-Anders Beck fra Lena er drosjesjåfør og begynte med fotografering høsten 2012. Han er også med i Toten kameraklubb. Beck kjører mye rundt omkring i forbindelse med jobben og har blikk for gode bilder. Da er det lurt å ha kamera for hånden.

Jeg ser stadig fine motiver når jeg kjører rundt. Det førte til at jeg kjøpte meg et speilreflekskamera som jeg har med hele tiden.

Ole-Anders Beck, amatørfotograf
Nordlys over Gålå
Foto: Danijela Ardstedt

Se også fra Nord-Norge: – Ofte tenker jeg på hvorfor ikke alle er ute og ser på nordlyset når det er slik