Disse to sender kommunen til topps

Nord-Aurdal havner på tredjeplass på landsbasis når kulturtilbudet måles. Flere aktører og større arrangementer er med på å dra opp «kultur-snittet».

Ragnhild og Eldbjørg Hemsing

Ragnhild og Eldbjørg Hemsing er blant de mest kjente kulturpersonlighetene fra kommunen.

Foto: Stein S Eide / NRK

– For det første er det gledelig for Valdres som en kulturregion og selvfølgelig for Nord-Aurdal, som utgjør regionsenteret, sier kultursjef Ellen Persvold.

Nord-Aurdal kapret tredjeplassen på Norsk kulturindeks 2013, slått av Røros og Ål. Telemarksforsking legger hvert år fram indeksen, basert på data fra offentlige etater, interesseorganisasjoner og foreninger.

– Flere aktører med

– Det er gledelig, ikke minst for festivalsatsinga, med Valdres Sommersymfoni, Norsk Rakfiskfestival og Jørn Hilme-stevnet. De er en betydelig faktor, som gjør at vi scorer høyt i denne sammenheng.

Ellen Persvold

Kultursjef i Nord-Aurdal, Ellen Persvold, er godt fornøyd med at kommunen plasserer seg blant topp tre på kulturindeksen.

Foto: Madeline Cederström

Kommunen scorer godt i mange kategorier, særlig innenfor andelen kulturarbeidere, sentrale tildelinger og scenekunst.

– Jeg ser at vi drar veksler på at vi har en del sysselsatte i Valdres Natur- og Kulturpark, Valdresmuseene og en del gallerier. Det er faktorer som ligger utenfor vår virksomhet. Vi samarbeider med lag og organisasjoner og har et bevist forhold til vår egen satsing, både med bibliotek, kino, kulturskole og kulturskole.

Søstrene Hemsing og Guro Kleven Hagen er blant de mest kjente kulturpersonlighetene fra kommunen.

– Må være god på alt

For å nå opp i toppen, er det nødvendig at kommunen har et bra og bredt tilbud, forteller Bård Kleppan i Telemarksforsking.

– For å havne så høyt må du være god på alt, er du dårlig på noe trekker det ned. Vi ser at Nord-Aurdal har særlig mange kulturarbeidere og det får en del midler fra sentrale myndigheter, som tyder på at kvaliteten på tilbudet er godt. Så har de også et relativt sett godt scenetilbud, gitt størrelsen på kommunen.

Tre andre Innlandskommuner har tatt plass blant topp 20 på oversikten. Lillehammer følger hakk i hæl etter Nord-Aurdal på fjerde plass, Hamar ender på en niende plass og Rendalen på attende plass.