Hopp til innhold

Nesten umulig å få læringplasser i reiselivet

Dorthea (17) vil bli turistguide i Skottland, men det kan bli med drømmen fordi reiselivsnæringen tar inn svært få lærlinger.

Dorthea Kvaal

INGEN LÆRLINGPLASS: Dorthe Kvaal (17) går VG2 reiseliv på Lillehammer videregående skole, og vil bli guide i Skottland. Til våren skal hun prøve å finne en lærlingplass.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

I år er det kun to bedrifter i reiselivsfylket Oppland som har tatt inn lærlinger. Det skaper utfordringer for elever som drømmer om å jobbe i turistbransjen.

– Vanskelig

Dorthe Kvaal (17) går VG2 reiseliv på Lillehammer videregående skole, og vil bli guide i Skottland. Til våren skal hun prøve å finne en lærlingplass.

– Det blir ganske vanskelig. Her er det mest hoteller som tar lærlinger. Jeg vil helst til Maihaugen, men der er det ikke mulig å få plass.

Arnstein Lien

LEIT: Reiselivslærer Arnstein Lien synes det er leit at det er så vanskelig å skaffe læringsplasser.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Av årets åtte avgangselever, er det kun to som har fått lærlingplass. Det jobbes hardt for å finne plasser til de seks resterende.

– Vi vet ikke hvorfor det er så vanskelig. Vi lurer litt på om lærlingordningen er litt ukjent for reiselivsnæringa. Reiselivsfaget er ikke et tradisjonelt lærerfag som frisør og elektriker, der det er etablerte ordninger, sier rådgiver for fagopplæring i Oppland fylkeskommune, Stine Lien Nasir.

Sesongarbeid

Lærer på reiselivslinja, Arnstein Lien, synes det er leit at det skal være så vanskelig å finne lærlingplasser til elevene. Han mener at en årsak kan være at bedriftene ansetter folk i turistsesongen, og ellers i året har lite behov for arbeidskraft.

– Bedriftene vi henvender oss til er ofte små, og er påvirket av sommer/vintermarkedet. Lærlingene skal være ute i to år, og vi ser at det er en utfordring for noen bedrifter å ha en stabil arbeidsplass i disse årene, sier Lien.

Maihaugen har tradisjon for å ta inn lærlinger i de tradisjonelle fagene som tømrer og møbelbygger, og har så langt ikke hatt noen fra reiselivsfaget.

– Vi er positive til å ta inn lærlinger, men det må passe til de oppgaver og omfanget for den lærlingplassen det er snakk om. Det handler også om økonomi, sier markedsdirektør på Maihaugen, Trude Arnesen.

Reiselivsnæringen i Oppland tar inn svært få lærlinger i reiselivsfaget. I år er det bare to bedrifter som har tatt inn lærlinger.

Reporter Hanne Stine Kind/fotograf Arvid Torsgard

Lærlinger i det offentlige

NHO mener at det offentlige kan bidra til å øke antall læringplasser.

Flere kommuner har skrevet under et skriv der de skal sørge for at kravet til lærlinger følges opp når de gjør anskaffelser i kommunen.

– Det offentlige bruker reiselivsdestinasjoner og -bedriftene en del også, så hvis det ligger et krav om lærlingplasser så tror vi at det kan føre til flere lærlinger, sier leder Åge Skinstad.

Flere saker fra Innlandet