Heiberg: – IOC-medlemmene tiltrekkes av ordet «Lillehammer»

75 av 92 IOC-medlemmer kommer til Lillehammer under Ungdoms-OL i februar. – Nå må vi leve opp til forventningene, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg.

Gerhard Heiberg under OL i London

ENTUSIASTISK: – Forhåpentligvis kommer IOC-medlemmene til å bivåne fantastiske ungdoms-leker, og da stiller Lillehammer sterkt hvis man skulle prøve å få OL i 2026, sier Heiberg til NRK.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Det er en enorm interesse, det har aldri vært i nærheten av den interessen rundt et Ungdoms-OL tidligere. Det er ordet «Lillehammer» som tiltrekker IOC-medlemmene, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg.

Heiberg var selv OL-president på Lillehammer i 1994, og har vært norsk medlem i IOC i en årrekke.

Lysgårdsbakkene på Lillehammer under OL i 1994

OL-DRØMMEN: Lysgårdsbakkene på Lillehammer under OL i 1994. Kan Ungdoms-OL bli en ny OL-søknad?

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Tror på nytt Lillehammer-OL

Gerhard Heiberg har lenge talt varmt for at Norge igjen må søke vinter-OL, men både planene om et Tromsø-OL i 2018 og et Oslo-OL i 2022 har strandet.

Nå har Heiberg blikket mot Lillehammer og 2026.

– Forhåpentligvis kommer IOC-medlemmene til å bivåne fantastiske ungdoms-leker, og da stiller Lillehammer sterkt hvis man skulle prøve å få OL i 2026.

IOC skal i 2019 bestemme hvor lekene skal arrangeres sju år senere. Det kommer til å være mange møter – både formelle og uformelle – mens arrangementet pågår på Lillehammer senere denne måneden.

– Det betyr veldig mye. Man lærer hverandre å kjenne og alle vet at IOC gjerne ser at Norge stiller med en kandidat til 2026. Så dette blir viktig, kanskje spesielt det uformelle rundt ungdoms-OL, sier Heiberg.

Drømmen om '94

Idrettspresident Tom Tvedt tror både IOC og mange andre vil drømme seg tilbake til Lillehammer '94 og drømme om et nytt OL under lekene i februar.

– Jeg har en drøm om å få arrangert et OL og et paralympics, men når det skjer, vet jeg ikke. Nå skal vi ha fokus på Ungdoms-OL, sier han.

Han skal selv være til stede under deler av lekene.

– Jeg skal få med meg flere av øvelsene, og er sikker på at arrangementet blir supert. Dessuten blir det en unik mulighet til å lære opp en ny generasjon frivillige. Dette blir en gylden mulighet til å få vist det frivillige engasjementet til IOC, sier han.

Tom Tvedt

VIL HA NORSK OL: Idrettspresident Tom Tvedt drømmer om å få arrangert et ordinært OL på norsk jord. Arkivfoto.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ordfører: – Vil vise fram et nøkternt OL

Lillehammer-ordfører Espen Johnsen vil også benytte anledningen til å vise fram Lillehammer til IOC-medlemmene, gjennom formelle og uformelle møter.

– Jeg kommer til å vise at muligheten finnes, og at vi her lokalt ønsker et nytt OL velkomment.

Han mener også at IOC selv får sjansen til å vise et annet type arrangement under lekene.

– Dette blir et arrangement på en måte som verden vil etterspørre i tida framover. Det blir uten gigantomani, men med våre idrettsverdier og nøkterne tradisjoner, sier Johnsen.

Espen Johnsen, Ap

VERT: Espen Johnsen, ordfører i Lillehammer, blir vert når byen igjen får OL-gjester om ei drøy uke.

Foto: Fouad Acharki / NRK
Deltagerlandsby for Ungdoms-OL i Lillehammer, Lysgårdsbakken, Olympiaparken,

VIDEO: Milliardinvesteringer til Ungdoms-OL kan gi nytt Lillehammer-OL.