Nemi (7) fant 1000 år gammel spenne

Nemi Lea Grøtli og faren hennes lette etter gamle ting med metalldetektor. Og gjett om de fant. Nemi gjorde et historisk funn som får arkeologene til å smile.

Jente og far leter med metallsøkere, jente viser vikingspenne, arkeolog studerer spenne, oversiktsbilder, intervjuer

Nemi Lea Grøtli

Sju år gamle Nemi Lea Grøtli fant en 1000 år gammel spenne da hun og faren lette etter ting med metalldetektor i Sør-Fron.

Foto: Terje Olsen

Det Nemi fant, var en 1000 år gammel spenne i bronse, en såkalt Urnes-spenne som stammer fra 1000-tallet, eller første del av 1100-tallet.

Den kalles Urnes-spenne fordi dekoren på spenna er veldig lik treskjæringene på Urnes Stavkirke i Sogn.

– Jeg visste med en gang hva det var. Jeg har sett slike før, men det er sjelden man finner en som er så hel og fin som denne var, sier far Terje Olsen.

Første gangs lykke

Nemi Lea Grøtli og faren Terje Olsen var på tur med metalldetektoren onsdag i forrige uke. Det er noe far Terje ofte gjør, og Nemi blir gjerne med.

– Hun har vært med meg mange ganger, men nå skulle hun få prøve å gå med metallsøkeren selv for første gang, sier faren.

De tok for seg åkeren på gården Skiplum i Sør-Fron. Først fant de bare et par søppelbiter, men litt lenger ute på jordet fikk Nemi et spennende utslag.

– Og der grov vi opp ei Urnes-spenne med en gang. Det tok ikke mer enn tre kvarter, tror jeg, forteller far Terje.

Nemi Lea Grøtli

Nemi Lea Grøtli synes det er gøy å være med faren og lete med metalldetektor.

Foto: Terje Olsen

Nemi var var glad og stolt, men skjønte nok ikke helt hva det var. Det visste faren. Og da visste han også at de ikke kunne beholde den.

– Hun syntes den var fin. Hun hadde sikkert hatt lyst til å beholde den selv, men jeg forklarte henne med en gang, at denne mister vi, sier faren.

Så Nemi og faren noterte koordinatene der de fant spenna og leverte den inn til arkeologene hos Kulturarv i Oppland fylkeskommune, for den slags ting er statens eiendom.

Viktig funn

– Slike fine spenner er det ikke ofte vi får inn, og ekstra moro er det når finneren var så ung, skriver Lars Holger Pilø på Oppland fylkeskommunes nettsider.

Fylkets detektorister saumfarer åkrene nå før våronna og fylkeskommunen er glade for innsatsen de gjør.

– De siste åra har vi fått inn stadig større antall oldsaker som kaster nytt lys over Opplands historie. De som leter redder viktige kilder til fylkets historie, skriver Pilø.

Erter faren sin

Nå i ettertid får faren til Nemi stadig høre at det var Nemi som fant noe viktig, og ikke han.

– Hun går nå og erter meg da, fordi jeg bare fant en halv sølvmynt på turen. For at det var hun som fant den viktige tingen, ler Terje Olsen.