Nektet jobb fordi hun er tater - saken henlagt

Mona Gustavsen ble nektet jobb som taxisjåfør fordi hun var tater. Nå har politiet henlagt anmeldelsen hennes om rasisme.

Mona Gustavsen

NEKTET JOBB: Mona Gustavsen fra Grue i Hedmark politianmeldte Kongsvinger Taxi for rasediskriminering etter at de skal ha nektet å ansette henne fordi hun er «av taterfolket».

Foto: Vera Wold / NRK

Saken vakte stor oppmerksomhet da den ble kjent i desember i fjor. Mona Gustavsen søkte jobb som taxisjåfør i Kongsvinger og gjennomgikk også opplæring. Men i en tekstmelding fra en drosjeeier fikk hun beskjed om at hun var uønsket fordi hun er av taterslekt.

Gustavsen politianmeldte forholdet. Nå har politiet i Kongsvinger henlagt saken som intet straffbart forhold, melder avisa Glåmdalen. Saken er vurdert etter straffelovens paragraf 135 A, den såkalte hatparagrafen.

– For at diskriminerende uttalelser skal komme inn under denne paragrafen må de bli framsatt offentlig, og det betyr i påsyn eller påhør av ganske mange mennesker. En uttalelse fra en person til en annen er derfor ikke nok til å bli rammet av den såkalte hatparagrafen, sier politiadvokat Ann Elisabeth Billa ved Kongsvinger politistasjon til avisa Glåmdalen.

Taxi SMS

MELDING: Denne smsen fikk Mona Gustavsen. Her får hun avslag på jobbsøknaden fordi hun er tater.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

Har inngått forlik

I tekstmeldingen, som senere ble anmeldt til politiet, skrev en drosjeeier at Mona Gustavsen var en alle tiders person, men at de på grunn av lynne til tatere ikke tør å ta dem inn som drosjesjåfører. Etter at saken ble kjent snudde taxiselskapet og tilbød henne jobb, noe Gustavsen ikke godtok. I stedet politianmeldte hun selskapet for rasediskriminering.

– Det er umulig for meg å være ansatt hos mennesker som åpenbart har slike negative holdninger overfor en folkegruppe, og enda verre blir det når ingen heller vil vedstå seg det som er sagt, selv ikke når det foreligger dokumentasjon både skriftlig og i lydopptak, sa Mona Gustavsen i desember.

Ifølge avisa Glåmdalen har hun nå inngått et forlig med taxiselskapet og ønsker å legge saken død. Taxiselskapet ønsker ikke kommentere saken til avisen.