Nekter for medvirkning til skattesvik

Et ektepar fra Løten nektet for å ha medvirket til skattesvik da rettssaken startet i Eidsivating lagmannsrett i dag.

Hamar tinghus

Det er satt av to uker til rettssaken i Eidsivating lagmannsrett i Hamar.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ekteparet Ivar Stuan og Kari H. Stuan ble dømt til fengsel i Hedmarken tingrett, men anket dommen på stedet. Nå går altså ankesaken i lagmannsretten, og det er satt av 14 dager til den.

Begge nektet straffskyld på alle punktene i tiltalen da rettssaken startet, slik de også gjorde i tingretten. Men de innrømmer at noen av fakturaene var unøyaktige utfylt.

– Endret fakturatekst

De er hovedeiere av eventselskapet Sponsorlink og er tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik i forbindelse med eventselskapet. Ifølge tiltalen skal de bevisst ha endret fakturatekster fra f.eks. «Tur til ski-VM» til «Seminar».

Richard Røed

Aktor i saken, politiadvokat Richard Røed, som også er leder økokrimseksjonen i Hedmark politidistrikt.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Endringene kunne gi kunden skattemessige fordeler, fordi «Seminar» gir skattefradrag mens «Tur til ski-VM» ikke gjør det. Endringer ble gjort i dialog med kunden, blant annet via e-post.

Til sammen dreier seg om cirka 270 fakturaer på 13 millioner kroner fra tidsrommet 2004 til 2009. Han er tiltalt som daglig leder for selskapet, mens hun var økonomisjef i den aktuelle perioden.

Det er flere punkter i tiltalen, men endring av fakturatekst er det mest alvorlige punktet. Hun er også tiltalt for medvirkning til økonomisk utroskap, ved å skrive ut to fiktive regninger til et annet selskap.

Selskapet betalte fakturaene, og pengene ble satt på en konto som en ansatt i selskapet brukte til privat bruk. Han ble i fjor dømt for økonomisk utroskap for dette.

Drikkeregning ble til seminar

Aktor Richard Røed kom med flere eksempler i sitt innledningsforedrag: en faktura ble tekstet med «Landbruksmesse Erfurt», men i realiteten hadde bøndene som inngikk kontrakten dratt til VM i Skiskyting i Erfurt i Tyskland.

Ved et annet tilfelle ønsket en kunde å endre fakturatekst etter å ha fått en drikke- og matregning for til sammen 159 000 kroner etter en tur til VM i Skiflygning.

I en e-post-korrespondanse mellom Stuan og kunden skriver kunden: Er det mulig å drikke så mye?? Kan dette være riktig?? ... Tekst på faktura skal være: Kurs- og seminaravgift for 44 personer i 3 dager.

Noe av det som blir viktig å få fram i løpet av rettssaken er om det er samsvar mellom kontrakten som er inngått mellom kunden og Sponsorlink, og det Sponsorlink leverte, forklarte aktor Røed.

– Og et annet viktig spørsmål er hvis det ikke er samsvar, er dette et avvik som kan gi skattemessig fordel for kunden?

– Innrømmer at noen fakturaer er upresise

Ivar Stuans forsvarer Lars Christian Sunde sa at i denne perioden tiltalen gjelder hadde Sponsorlink en omsetning på mellom 40 og 60 millioner kroner i året.

De skrev ut over 12 000 fakturaer, og at tiltalen omhandler kun 350 av disse. Sunde sa videre at begge de tiltalte vil erkjenne at noen av fakturaene er upresist fylt ut, og de vil også innrømme uaktsomhet ved noen av dem, men ikke alle.

Sunde stusset også på at det i tiltalen mot hans klient står at han « ... utferdiget 200 fakturaer ...», når han ikke har fakturert en eneste faktura.

– Det var i hovedsak hans kone som gjorde dette som økonomisjef.

Begge tiltalte har nye advokater, Lars Christian Sunde og Mette-Julie Sundby fra advokatfirmaet Elden.

Sundby gikk igjennom to punkter som Kari H. Stuan er tiltalt for deriblant medvirkning til økonomisk utroskap.

Sundby mente at for at man skal kunne dømmes på dette punktet så må man vite hva slags avtale det var mellom firmaet og den ansatte som er nevnt i tiltalepunktet.

- Hun hadde ikke kunnskap om hva slags avtale den ansatte hadde med arbeidsgiveren, sa Sunde i sitt innledningsforedrag.