Nekter for at han ville drepe - skjøt mann med hagle

En mann fra Elverum, som er tiltalt for drapsforsøk etter at han skjøt en annen mann med hagle, nekter for at han ville drepe. – Hvis han ønsket å drepe så hadde det vært en enkel sak der og da, sier forsvarer Jostein Løken.

Tinghuset i Elverum

Rettssaken mot den drapsforsøkstiltalte mannen går i Sør-Østerdal tingrett i slutten av mars.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det var natt til 17. mai i 2012 at politiet fikk melding om en skyteepisode på Grindalsmoen i Elverum, langs riksvei 25, ved 04.30-tida.

– Hvis man ønsker å skyte for å skremme så er det jo påfallende at fornærmede blir truffet av hagl.

Politiadvokat Henning Klauseie

En mann hadde skutt en annen mann med to hagleskudd. Fornærmede ble truffet i en hånd og i ene leggen.

Han klarte å ta seg til et bolighus i nærheten, og ble kjørt til sykehuset i Elverum. Mannen som skjøt ble raskt pågrepet og avhørt.

– Skjøt for å skremme

Nå er mannen i 40-årene tiltalt for drapsforsøk. Ifølge tiltalen skal han ha forsøkt å drepe, men lyktes ikke fordi skuddene ikke traff vitale organer. Men elverumsingen nekter for at han skjøt for å drepe.

Jostein Løken

Jostein Løken er mannens forsvarer.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

– Han sier at han skjøt for å skremme, ikke for å drepe. Han sier at han hadde ønsket å drepe vedkommende så hadde det vært en enkel sak der og da, men det gjorde han altså ikke, sier mannens forsvarer Jostein Løken.

Ifølge Løken hadde de to involverte en personlig uoverensstemmelse, og dette skal være bakgrunnen for at den tiltalte ønsket å skremme fornærmede.

Tror ikke det var skremmeskudd

Aktor i saken som kommer i opp i slutten av mars er politiadvokat Henning Klauseie. Han sier påtalemyndigheten er av en annen oppfatning, og mener det var flaks at det gikk så vidt bra som det gjorde.

– Hvis man ønsker å skyte for å skremme så er det jo påfallende at fornærmede blir truffet av hagl. Den forklaringen den tiltalte gir nå samsvarer ikke med den forklaringen han har gitt under etterforskning politiavhør, sier Klauseie som er aktor i saken.

Under etterforskningen har den tiltalte først forklart at han ikke var til stede, men så har han forklart at han har vært der og skjøt et skremmeskudd, men skjøt i en helt annen retning enn hvor den fornærmede sto.

Klauseie

Aktor Henning Klauseie mener den tiltalte skjøt for å drepe.

Foto: Tom Haakenstad / NRK

– Det kan virke som den tiltalte har en litt glidende forklaring, mener Klauseie som ser svært alvorlig på saken.

– Det er helt åpenbart at ethvert forsøk på å drepe et annet menneske er veldig alvorlig, og når man mener å kunne føre bevis for at det er skutt med hagle mot en annen person så har det et betydelig drapspotensial i seg. Og når man blir truffet av hele hagleskura så er det åpenbart at dette kunne blitt svært alvorlig for fornærmede.

Hvis den tiltalte blir dømt for forsøk på drap så vil han bli dømt til flere års fengsel, men Klauseie vil foreløpig ikke si noe om størrelsen på påstanden han kommer til å legge ned i tingretten.

Når rettssaken starter i Sør-Østerdal tingrett i slutten av mars vil den tiltalte nekte straffskyld på punktet om drapsforsøk.

Ulovlig våpen

Mannen er i tillegg tiltalt for følgende:

  • Han hadde skytevåpen uten våpenkort: dette gjelder hagla han brukte.
  • Han kjørte moped i beruset tilstand: han var påvirket av alkohol da han kjørte moped. En blodprøve viste at han hadde en promille 1,84.
  • Han hadde ikke førerkort: han hadde ikke gyldig førerkort til å kjøre moped.
  • Han brukt hasj: han brukte hasj før skyteepisoden.
  • Han forulempet offentlig tjenestemann med skjellsord: han skjelte ut og kalte opp politibetjentene som fraktet ham til arresten etter skyteepisoden.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.45: Nyheter fra Innlandet