Hopp til innhold

Nekter elevene å bruke datamaskin i timene

Datamaskiner i klasserommene gjør elevene ukonsentrerte, mener lærere. Nå strammer Gjøvik videregående skole inn på bruken av datamaskiner.

Datamaskiner i klasserommene gjør elevene ukonsentrerte, mener lærere. Chatting og Facebook i timene har blitt et så stort problem at Gjøvik videregående skole nå strammer inn på bruken av datamaskiner

Reporter Erlend Kester Moe/fotograf Arne Sørenes

Chatting og Facebook i timene har blitt et så stort problem at Gjøvik videregående skole nå fjerner datamaskinene fra flere av timene. I naturfagtimen er det ingen Pc-er på pultene.

– Det er av erfaring. Jeg har opplevd elever som gjør helt andre ting på PC-en enn å notere. Så for å hjelpe dem med å ha fokus på temaet i timen, så nekter jeg de rett og slett å ha PC-en oppe i timen, sier naturfaglærer, Helen Negård.

– Greit å notere med penn

Dermed må elevene noterer med gammeldags blyant og papir, men det synes de er helt greit.

Ane Bergum Sagbakken

Ane Bergum Sagbakken synes det er greit å notere med penn, istedenfor PC-en.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Det er jo fort gjort å gå inn på Facebook for en rask titt, og da blir man fort distrahert og mister fokus. Jeg lærer best når jeg skriver med penn, så jeg synes det er bra, sier elev Ane Bergum Sagbakken.

Alle elevene i de videregående skolene i Oppland har fått egen datamaskin. PC-ene er i bruk, men i denne timen er det læreren som bestemmer når.

– Følger ikke med

Fristelsene til å drive med spill, chat eller sosiale medier kan bli for stor.

– For enkelte både elever og undervisningsgrupper er det et stort problem. Enkelte elever taper mye læring, fordi de ikke klarer å rive seg løs fra Facebook, e-post eller Dagbladet fra PC-skjermen, sier assisterende rektor, Nils Fredrik Pedersen.

Skolene har gjort forsøk med sperre enkelte nettsteder, som Facebook, men det har ikke vært vellykka. På Gjøvik har lærerne heller innført strengere regler.

– Det var jo så fint da PC-ene kom inn i skolen, men nå ser både elever og lærere, og delvis de foresatte, at vi må stramme inn bruken, sier Pedersen.

Flere saker fra Innlandet