Naboer kjempet for å få kvinnene ut av brennende hus

SØR-ØSTERDAL TINGRETT (NRK): En mann er tiltalt for å ha tent på sorenskriverens hus i Hamar. Naboer fortalte i retten om hvordan de knuste vinduer for å få ut de som befant seg i huset.

Boligbrann i Hamar

OVERTENT: Huset var overtent da brannvesenet kom til stedet. Sorenskriverens datter og hennes venninne var de eneste som befant seg i huset da det begynte å brenne.

Foto: Politiet

En mann (39) er tiltalt for mordbrann og drapsforsøk etter at huset til sorenskriver Ola P. Svor i Hamar ble påtent natt til 22. juli 2013. Ifølge tiltalen gjorde han dette som hevn etter at Svor hadde vært dommer i en samværssak.

Svors datter og hennes venninne lå og sov i huset da brannen startet. Fredag i Sør-Østerdal tingrett fortalte naboer og nødetater som kom til huset om noen dramatiske minutter.

Flammer rett opp

En av de første på stedet var en nabo. Han ble vekket av kona som hørte lyder utenfor. Hun trodde det var bålpanna på terrassen som hadde blusset opp på grunn av knitrelyden, og ba mannen gå ut å se.

– Jeg gikk ut på terrassen, men så ingenting før jeg kikket rundt hjørnet. Da så jeg flammer stå rett opp. Det hørtes ut som et kjempestort Sankt Hans-bål. Jeg kledde på meg og løp ned til brannen, forklarte naboen.

Brann hos sorenskriveren i Hedmarken tingrett

ARNESTED: Brannetterforskerne mener at brannen startet i dette området. Ved inngangsdøra.

Foto: Politiet

Da han kom fram så han at det brant i en bil, i garasjen og i huset.

– Jeg trodde ikke noen var inne i huset, fordi det var så mange flammer. Jeg tenkte at hvis noen er der inne, så har de kjempeproblemer. Vi banket på vinduene og ropte, men fikk ingen respons.

– Dramatisk

Plutselig oppdaget noen to kvinner i kjelleren av det brennende huset. Dermed startet kampen for å få dem ut. En av naboene måtte kaste en stein flere ganger mot vinduet før det ble knust.

En annen nabo kastet en pyntestein to ganger mot et vindu før det knustes. Det var her kvinnene kom seg ut.

Innsatsleder for politiet som var i den første politipatruljen som kom til stedet, beskrev situasjon som dramatisk og uoversiktlig.

– Det brant godt på baksida, og naboer fortalte at de hadde knust vinduer. Det var panisk.

Mest sannsynlig påtent

Etterforskere fra Hedmark politidistrikt fant ingen brannårsak, og ba om bistand fra Kripos. De hadde en brannhund som markerte raskt på brennbar væske, bensin, under trappa ved inngangsdøra og litt bortenfor døra.

Kripos mener at brannen startet ute, fordi den avtok etter hvert som den spredde seg innover i huset. Brannskadene var størst på utsiden. Det og den funnet av bensin gjør at Kripos mener at brannen mest sannsynligvis er påtent.

Kripos hadde ikke en direkte brannårsak, men måtte bruke utelukkelsesmetoden. Da sto elektrisk årsak eller åpen ild igjen. Elektrisk årsak stemte ikke med selve brannbildet.

Tiltalte i sorenskriverbrannen, forsvarer Morten Andreassen

NEKTER: Mannen som er tiltalt nekter for å ha noe med brannen å gjøre. Det er vitner som knytter mannen til brannen, ingen tekniske bevis.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

19:30: Nyheter fra Innlandet

19:30: Nyheter fra Innlandet