Hopp til innhold

Nå tar det helt av med solenergi

Flere og flere produserer sin egen strøm med energi fra sola. Leverandørene melder om mangedobling av solcellesalget, men solcelleentusiastene tror dette bare er starten.

Solceller

GÅR STRÅLENDE: Solenergi er i ferd med å ta av, også i Norge. Både privatpersoner og næringsliv satser på egenprodusert strøm.

I 2016 støttet statlige Enova 145 nye solcelleanlegg hos privatpersoner. I 2018 var tallet nesten seksdoblet med 837 anlegg, og økningen ser så langt i år ut til å fortsette.

I tillegg kommer solcelleanlegg på næringsbygg, på offentlige bygg og i landbruket.

– Vi tror det kommer til å øke veldig kraftig. Det er utallige tak og flater som passer for solceller der ute, sier styreleder i Norsk solenergiforening, Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen.

Vil få ned strømregninga

Johan Kristian Thorud er en av dem som har tro på å lage sin egen strøm. I fjor sommer satte han opp solcellepaneler på låvetaket på gården sin i Stange i Hedmark.

Johan Kristian Thorud

TOK TAK: Johan Kristian Thorud utnytter energien fra sola med solceller på låvetaket.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

– Det er viktig for landbruket å være med på den grønne bølgen, sier han.

Thorud har investert 1,1 millioner kroner i anlegget. Han har tro på at det er økonomisk gunstig å produsere egen strøm. På gården har han verpehøns, korn og poteter, og strømforbruket hans er størst om sommeren, når det er mest sol.

låvevegg med potensiale

VEGG MED POTENSIAL: Thorud vurderer å utvide anlegget til også denne låveveggen, slik at den kan produsere strøm mens det er snø på taket.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

– Jeg ville ha lavere strømregning. Håpet er å spare inn investeringen i løpet av sju til åtte år, sier han.

Nå vurderer Thorud å sette opp paneler også på en vegg, for å produsere mer strøm når det ligger snø på taket om vinteren.

Likevel: Lønnsomheten avhenger av hvordan strømprisene utvikler seg, og det er delte meninger om hvor lurt det er for lommeboka. Rune Pedersen, redaktør i Smarte Penger, har tidligere sagt at de fleste bør vente hvis man er ute etter lønnsomhet.

Høye strømpriser gir økt interesse

Interessen for solcelleanlegg øker både blant vanlige privatkunder, i landbruket, i næringsbygg og hos offentlige utbyggere.

Leverandørene melder at høye strømpriser i vinter har gjort at flere ser etter alternative strømkilder.

– Fjorårets sommer og det godværet vi hadde da har nok også gjort noe med folks oppfatning av hvor mye solinnstråling det er her i Norge, sier Ove Nordahl i Stange energi.

Flere leverandører har søkefunksjoner på sine nettsider, der du enkelt kan skrive inn adressen din og finne ut av potensialet for ditt tak.

– Sammenlignet med i fjor, er det 50 ganger så mange som har bedt om tilbud etter å ha søkt opp adressen sin, sier Lars Eivind Håve, Produktsjef for energirelaterte tjenester i Eidsiva Marked.

Lars Eivind Stagrim Håve

FORNØYD: Lars Eivind Håve ser lyst på utviklingen av solcelleanlegg.

Foto: Eidsiva Energi

Han vil av hensyn til konkurransen i markedet ikke gå ut med de eksakte tallene på antall kunder som ber om tilbud.

– Dette er bare starten

Styreleder i Norsk solenergiforening, Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen, sier utviklinga man har sett i mange andre land er i gang også i Norge, selv om vi her til lands har hatt lave kraftpriser.

– Mens du tidligere måtte være entusiast for å satse på solenergi, ser vi at du med dagens strømpriser kan få god økonomi i det, sier han.

Han mener videre at solenergipaneler miljømessig gir et vanvittig godt regnestykke.

– Etter bare få måneder har et panel produsert like mye energi som ble brukt til å lage det. Det er også lite naturinngrep som må til, og man kan bruke flater som er der likevel.

Flere saker fra Innlandet