Nå smiler han igjen

Roger Ottosen møtte plutselig veggen og ble alvorlig psykisk syk. Inspirert av kronprinsesse Mette-Marit tok han grepet som gjorde ham frisk igjen.

Roger Ottosen.

Roger Ottosen tilbake i full jobb etter åtte måneder i mørket.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Etter 22 år som sjåfør på Ringnes i Hamar, ble Roger (40) plutselig psykisk syk. Han gikk til fastlegen sin og ble sykmeldt. Det var han i åtte måneder. Sagatun brukerstyrt senter i Hamar ble redningen.

- Jeg klarte ingenting, ikke en gang å gå inn på en kafé, forteller Roger.

Søndag markeres Verdensdagen for psykisk helse. Roger er et godt eksempel på at det er mulig til å komme tilbake for fullt etter å ha vært langt nede i kjelleren. I åtte måneder gikk han sykmeldt. Rundt 33 prosent av alle sykmeldinger i Norge skyldes psykiske plager.

Video nsps_upload_2009_10_7_19_6_6_3448.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kollaps

Nå smiler Roger igjen etter å ha vært så langt nede at det er vanskelig å fatte hvis du ikke har opplevd det sjøl.

Etter 22 år i full jobb som sjåfør hos Ringnes, gikk rullegardina plutselig ned for ungkaren fra Ingeberg i Hamar.

- Jeg kollapset fullstendig, men skjønte ikke hva som var galt. Jeg fungerte ikke i dagliglivet i det hele tatt, klarte ikke å kjøre bil, klarte ikke å gå på kafé og glemte hva jeg skulle ha når jeg var på butikken. Jeg klarte ingenting. Det går ikke an å forklare andre hva det vil si å være så langt nede psykisk.

Tok grep sjøl

Roger gikk til fastlegen sin og ble sykmeldt. Men da ble han enda mer deprimert og ensom.

- Jeg ble sittende hjemme alene og ble bare mer og mer isolert, og dårligere og dårligere. Jeg snakket med legen min om det. Men det var et halvt års ventetid for å tilbud om psykiatrisk behandling.

Så tok Roger et grep som viste seg å skulle bli redningen. Han hadde nemlig sett kronprinsesse Mette-Marit åpne Sagatun brukerstyrt senter i Hamar.

- Så meg

- Jeg tenkte at når hun kan reise dit, så kan jammen jeg, også. Der var det andre med de samme problemene som meg. Senteret behandler ingen, og du får ikke medisiner. Men dette er et sted du kan komme, ta en kopp kaffe, prate med andre i samme situasjon, eller andre som skjønner at du ikke er i 100 prosent form. Her så de meg og var medmenneskelige. forteller Roger som ikke kan rose senteret nok.

Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit åpnet Sagatun brukerstyrte senter i Hamar.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

- Betydd alt

Nå er Roger Ottosen tilbake i full jobb etter å ha vært sykmeldt i åtte måneder. Han elsker jobben der han kjører ut øl og mineralvann til restauranter og butikker.

Han er ikke i tvil om at han kan takke Sagatun brukerstyrt senter for at han er frisk igjen.

- De har betydd alt for meg. Det var snakk om å være eller ikke være. Det profesjonelle hjelpeapparatet kunne ikke hjelpe meg. Jeg var så langt nede som mulig . Brukerstyrt senter har bygd meg opp igjen helt fra bunnen. Og sjøl om jeg er tilbake i full jobb, er jeg innom der et par ganger i uka. Som sjåfør tar jeg gjerne matpausa mi i kaféen der.

Sagatun brukerstyrte senter ble åpnet for nøyaktig ett år siden, 7. oktober 2009.