Hopp til innhold

Nå skal folket si JA eller NEI

I dag skal sju kommuner i Gudbrandsdal ha folkeavstemming om kommunesammenslåing. Politikere i midtdalen har tegnet nytt kommunevåpen.

Berulf Vaagan (V), Anne Sltten (Ap), Ole Tvete Muriteigen (Sp)

TOK UTFORDRINGEN: Berulf Vaagan (Ringebu V), varaordfører i Nord-Fron (Ap), Anne Sletten og ordfører i Sør-Fron (Sp), Ole Tvete Muriteigen fikk to minutter på seg til å tegne kommunevåpen for en ny storkommune da de var med på debatt i NRK denne uka.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Vi mener vi klarer oss godt sjøl. Det er Fronskommunene som på død og liv vil ha oss med, sier Berulf Vaagan i Ringebu Venstre.

Varaordfører i Nord-Fron er ikke enig.

– En storkommune vil lønne seg og gjøre oss til den største kommunen i Gudbrandsdal, sier varaordfører i Nord-Fron, Anne Sletten.

I dag skal innbyggerne i Nord-Fron, Sør-Fron og Ringebu si sin mening. Det skal de gjøre i Sel, Vågå, Lom og Skjåk også.

Les også:

– Hun har dragning mot Vinstra, men jeg liker Ringebu

Folkeforvirringen

Håper på engasjement

De neste ukene kan over 100.000 innbyggere i Innlandet gå til stemmeurnene for å stemme for eller mot ekteskap med naboen/ene.

– Kommunene i Hedmark har virkelig gått inn i prosessen. Men det er ikke antydning til at noen faktisk lander på å slå seg sammen, sier assisterende fylkesmann i Hedmark, Anne Kathrine Fossum.

Hun håper det blir mer bevegelse de neste ukene. Før 1. oktober skal fylkesmannen gi en tilrådning basert på kommunestyrenes prosesser.

– Vi ser på prosessene i de ulike kommunene, men samtidig skal Fylkesmannen ta en selvstendig avgjørelse, sier prosessveileder for kommunereformen hos Fylkesmannen i Oppland, Anette Musdalslien.

Stemmesamlebilde

OPPFORDRER TIL ENGASJEMENT: Fylkesmannen i Oppland aktiv pådriver i kommunereformarbeidet.

Foto: Fylkesmannen i Oppland

Dette er noen av alternativene

I Oppland er mange alternativ klare, men i Hedmark er det større usikkert.

kommunesammenslåing hedmark og oppland 2016

Her er en oversikt over de mulige ekteskapene:

Oppland:

Dovre + Lesja?

Skjåk + Lom?

Vågå + Sel?

Ringebu + Sør-Fron + Nord-Fron?

Jevnaker + Hole + Ringerike (Buskerud)?

Gjøvik + Vestre Toten + Østre Toten?

Vestre Slidre + Østre Slidre + Sør-Aurdal + Etnedal?

Søndre Land + Nordre Land?

I Hedmark er det mer usikkert, men følgende ekteskap vurderes:

Åsnes + Grue + Våler?

Stange + Hamar?

Tolga + Tynset + Alvdal ?

Nord-Odal + Sør-Odal ?

Tolga + Tynset + Alvdal?

Os + Holtålen + Røros (Sør-Trøndelag)?

Nils A. Røhne og Einar Busterud

VIL, MEN FÅR DET IKKE TIL: Stange-ordfører Nils A. Røhne og Hamar-ordfører Einar Busterud blir ikke enige. En full sammenslåing mellom Hamar, Stange, Løten og Ringsaker ser ikke særlig sannsynlig ut. Det er bare Hamar som vil.

Foto: Caroline Jensen/Eline Håkonsen

Folket ser fordeler, men stemmer nei

En undersøkelse gjort av høgskolene i Lillehammer og Hedmark i 2013 viser at innbyggere i Hedmark og Oppland både ser positive og negative effekter av mulige sammenslåinger.

Men et klart flertall konkluderer med at de er negative. 72% av de som ble spurt vil ikke slå sammen sin kommune med nabokommuner.

– Vi tror de som er langt unna eliten av det politiske beslutningssystemet er mer skeptiske til sammenslåinger. Men til nærmere du kommer eliten og de som har høy utdanning, jo mer tenderer de til å være for, sier Ulla Higdem, førsteamanuensis ved høgskolen i Lillehammer.

I Nord-Fron håper varaordfører Anne Sletten at folket nå bruker sin stemme.

– Mange synes nok dette er vanskelig, men det er viktig at folk sier hva de mener, sier Sletten.

LES OGSÅ:

Flere saker fra Innlandet