Hopp til innhold

Nå må pus ha eget pass

Mandag 29. desember trådde nye regler i kraft for reiser med kjæledyr. Nå må alle katter som skal inn i Sverige ha pass og være ID-merket

Katt med pass

MERKET: Pus har allerede ID-merke. Med det kan veterinæren søke opp hvem som eier henne.

Foto: Vera Wold

Fra mars blir det samme regler også her til lands. Da må alle katter ha pass for å reise inn eller ut av landet.

De fleste hunder er i dag ID-merket, men katteeierne er ikke like flinke. Mikrobrikken som dyra merkes med er liten, men svært viktig.

– ID-merket ligger inni denne sprøyta. Nå stikker jeg den under huden, og legger inn mikrobrikken. Nå er det en liten antenne som ligger inni der, og skanneren vår sender ut et signal til den antennen når vi sjekker katten, forklarer veterinær Bjarne Kvale ved Kongsvinger veterinærklinikk.

Selvet passet og ID-merkingen kommer på rundt 1200 kroner. Når mikrobrikken skannes kommer det opp en kode med 15 tall.

– Når jeg slår inn denne koden på PC-en, finner vi navnet og adressen til eier, sier han.

Katt med pass, veterinær Bjarne Kvale

Veterinær Bjarne Kvale ID-merker en katt ved å sprøyte en mikrobrikke inn i nakkeskinnet på den.

Foto: Vera Wold

Vil ha mer kontroll

Ole Taugbøl

KONTROLLERER: Seksjonssjef i Mattilsynet, Ole Taugbøl forteller at de ønsker mer kontroll med dyrene som passerer grensen, på grunn av sykdommer og smugling.

Foto: Stein Anders Larsen / Mattilsynet

Det nye er at Norge og Sverige har blitt enige om å ikke ha så mange unntak i de reglene som gjelder mellom andre land, og det blir strengere å ta med seg dyr over grensa.

– Fram til nå har det vært veldig fritt å reise med hund, katt og ilder mellom Norge og Sverige. Men så ser vi at det smugles en del dyr, og derfor vil vi nå at alle dyr skal være ID-merket, slik at vi skal ha mer kontroll, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Ole Taugbøl.

Nye regler for hunder kom allerede i mai 2013.

Katt med pass og veterinær Bjarne Kvale

SJEKKER: Veterinær Bjarne Kvale og veterinærassistent Line Thonander Tuhus sjekker at ID-merket til Pus fungerer.

Foto: Vera Wold

Mattilsynet: – La dyra bli igjen hjemme

Først i mars trer reglene som gjelder katter som skal motsatt vei, altså inn i Norge, i kraft. Det er ikke krav om ormekur eller behandling mot «revens dvergbendelorm», slik det er for hund.

Taugbøl anbefaler dyreeiere om å la dyrene være igjen hjemme når man skal på kortere turer til utlandet, dersom man har mulighet.

– Det er en risiko for å ta med sjukdom. Det er veldig trist at Sverige har fått denne parasitten som heter «revens dvergbendelorm». Det er en parasitt som vi ikke har i Norge, og som vi ønsket det skulle være fritt for på den skandinaviske halvøy, forklarer han.

Katt med pass

MJAU: Å få innsatt ID-merket er en kort og enkel prosess.

Foto: Vera Wold

Tror ikke folk er klar over reglene

Veterinær Bjarne Kvale tror ikke at folk er klar over de nye reglene.

– Jeg tror ikke det. Jeg må innrømme at jeg fikk vite det først i dag. Jeg har hørt om at det skulle komme, men visste ikke at reglene hadde trådt i kraft, sier han.

Man risikerer ikke bøter dersom man tar med pus på harryhandel, men man kan bli nektet innreise.

Det har foreløpig ikke vært mange forespørsler om ID-merking av katter på Kongsvinger veterinærklinikk i forbindelse med det nye reiseregelverket. Veterinæren forteller at folk generelt ikke er så flinke til å merke kattene sine.

– Vi hadde en katt her på julaften som hadde blitt funnet. Den var avmagret, tynn og savnet sin eier. Den var ikke merket, og vi slet lenge med å finne eieren. Det meldte seg en til slutt gjennom Facebook, så nå har katten fått et nytt hjem. Men det hadde vært mye enklere hvis katten hadde vært ID-merket.

Katt med pass

PRAKTISK: Det er ikke bare når du skal på reise det lønner seg å ha katten merket. Hvis katten blir borte er det mye større sjanse for at du får den tilbake om den er merket.

Foto: Vera Wold

Flere saker fra Innlandet