Lysebrun, mørkebrun, hvit... Og nå: Rosa! Ja, du leste riktig. Det er nå faktisk mulig å få kjøpt den rosa sjokoladen også i Norge.
Men den eksklusive varen er kun mulig å få kjøpt et par steder her i landet, for foreløpig er det kun to små produsenter som har fått importere.
Det er kun en liten mengde kakaobønner som blir importert i førsteomgang.
– Det er kakaobønnene som er helt rosa. Det er en ny bønne som er dyrket frem i Elfenbenskysten, Ecuador og Brasil, og fargen kommer fra pudderet som blir trukket ut fra bønnene, forklarer Bjørn Rognstad fra Gjøvik Chokolade.
Forrige nyhet kom for 80 år siden
Sjokolademaker Jan Rognstad er en av to småskalaprodusenter som har fått tilgang på den sjeldne varen. Det er på tide, mener han, for den forrige nyheten var den hvite sjokoladen som kom for hele 80 år siden. Den ble mottatt med laber interesse fra de norske ganene.
– Den hvite slo ikke så godt an, men jeg tror denne vil bli en større slager. Den er veldig god. Spesielt med litt kremfyll og forskjellig så tror jeg mange vil like denne, sier Rognstad.
- Les også: Hun får spise bare sjokolade i 10 dager
Mange har allere vist interesse
Han mener det er mange nordmenn som venter på skjokoladen.
– Ikke minst en del konditorer ønsker å eksperimentere med de, så får vi se om de store selskapene henger seg på etter hvert.
– Kan dette stagnere den kommende kakaokrisen i verden?
– Det vil tiden vise, men det er klart det er en god del frem i tid en slik krise vil komme på grunn av klimaet. Det forskes mye på dette, så jeg tror man finner en løsning.
Årets konditor 2017, og konditoren bak mange av Freias oppskriftshefter, Tonje Holtungen, synes det er veldig spennende at den rosa sjokoladen endelig er å få kjøpt i Norge.
– Dette gleder jeg meg veldig til! Det er en veldig spennende nyhet, det har ikke skjedd noe innenfor kakaobønne-feltet på mange år, sier hun.
Hun forklarer at kakaobønner generelt har blitt en eksklusiv vare, fordi det plantasjene er utsatt for mye ekstremvær. Konditoren mener det derfor er ekstra spennende at det kommer en nyhet innen sjokolade.
– Det blir veldig gøy å sjekke den ut, den ser veldig delikat ut, sier hun.