Nå er det kun dager igjen før sedlene dine blir for gamle

De gamle 100- og 200-kronersedlene går ut på dato 30.05. Her får du vite hva du bør gjøre med sedlene som snart går ut!

Elisabeth Skogstad

SPAREGRIS: Elisabeth Skogstad tok med sønnen Filip til banken for at han skulle få tømt sparegrisen og ikke minst få satt inn de gamle sedlene innen fristen.

Foto: Elin Fossum / NRK

– Jeg jobber i butikk selv, så derfor kom jeg på at det var lurt å levere inn. Det var en del hundrelapper og tohundrelapper, sier Elisabeth Skogstad som har med sønnen Filip og hans stappfulle sparegris.

– Nå skal jeg levere det til banken, sier Filip, som har lyst til å kjøpe både is og sykkel for pengene sine.

Det er smart å gjøre som Elisabeth og Filip, for du kan nemlig risikere å ikke få betalt med de gamle sedlene etter 30.05. Da de nye sedlene kom for ett år siden, ble det bestemt at de gamle skulle fases ut i løpet av ett år. Nå har året gått, og det gjenstår kun få dager før de gamle sedlene går ut.

Må brukes eller veksles før 30. mai

De gamle 100- og 200-kronesedlene er i utgangspunktet ikke gyldige som betalingsmiddel etter 30. mai 2018.

– Nå bør alle gå gjennom skuffer og skap og sjekke om man har sedler av den gamle utgaven. Det er lurt å bruke dem, eller sette dem inn på bankkonto innen 30.05., sier direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, Leif Veggum.

Han oppfordrer særlig foreldre til å sjekke barnas sparegriser og lommebøker. Her kan det ligge gamle bursdagspenger det er viktig å få vekslet inn.

Sparegris med gamle sedler

GAMLE SEDLER: I sparegriser, lommebøker som ikke brukes så ofte og i skuffer og skap ellers kan det ligge gamle sedler.

Foto: Elin Fossum / NRK

– Enkelte butikker og banker vil være fleksible med å kunne ta imot gamle sedler også etter fristen, men det kan man ikke være sikker på, sier Veggum.

En av Norges største dagligvarekjeder, Kiwi, har ikke mulighet til å veksle inn gamle sedler etter 30.05. De kan brukes som vanlig betalingsmiddel fram til og med denne datoen, men etter det skjer det en programoppdatering på kassene slik at bruk av gamle sedler ikke lenger vil være mulig.

– Vi tar ikke imot disse sedlene etter 30. mai. Vi har informert om dette til alle våre medarbeidere, og kundene skal også ha fått informasjon, sier kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin.

Dette skjer etter 30.05

Dersom man finner gamle sedler etter fristens utløp, kan man fortsatt få vekslet inn pengene hos enkelte banker og butikker. Hvis man ikke får levert inn pengene, må man til Norges Bank, som er den eneste som har plikt til å ta imot gamle sedler.

Dermed blir det med ett mer tungvint å veksle inn pengene dersom man bor et stykke unna.

– Enten må man ta med seg pengene og levere dem hos Norges Bank i Oslo, eller så må man oppsøke et av Norges Bank sine depoter i Bergen, Trondheim, Stavanger eller Tromsø, opplyser Leif Veggum.

Et tredje alternativ er å sende pengene i posten med såkalt verdipost. Da må man fylle ut et skjema via Norges Bank sin hjemmeside og sende inn sammen med pengene.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30