Hopp til innhold

Nå blir det lov å jakte med blyhagl

Det blir på ny lov å bruke blyhagl under jakt i Norge. Ap og Sp sikret flertallet sammen med regjeringspartiene.

Rypejakt med hagle i Skottland

NY LOV: Forbudet mot blyhagl, ble innført i 2005.

Foto: Darren Staples / Reuters Creative

Det blir på nytt tillatt å bruke blyhagl under jakt her til lands. Et unntak gjøres for våtmarksområder og skytebaner.

Det er regjeringspartiene som sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet går inn for å fjerne forbudet mot blyhagl, som ble innført i 2005. Det ble endelig klart under møtet i Stortingets energi- og miljøkomite torsdag.

– At regjeringspartiene og Arbeiderpartiet går mot et særdeles tydelig råd fra Miljødirektoratet og sin egen miljøvernminister er skadelig og svært oppsiktsvekkende, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Les også

SV: – Uforståelig

Komiteen vedtok ellers å lage en handlingsplan for en giftfri hverdag, mens et forslag fra SV om et nasjonalt forbud mot enkelte miljøgifter kun fikk støtte fra Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

– Det er uforståelig at man sier ja til å til å øke utslippene av helseskadelig bly i naturen samme dag som man vedtar å lage en handlingsplan for en giftfri hverdag, sier SVs Ingunn Gjerstad til NTB.

Blyhagl har vært totalt forbudt både i jakt og på skytebane siden 2005, etter at Stortinget i 1997 fattet et prinsippvedtak om utfasing av tungmetaller, og satte 2010 som en tidshorisont for å oppnå vesentlige reduksjoner i bruk og utslipp av tungmetaller.

I Stortinget 3. februar

Det har i lengre tid vært store uenigheter om bruken av blyhagl. Mens tilhengerne mener det sikrer en mer dyreetisk jakt og er tryggere for jegerne, argumenterer motstanderne med at bly er giftig og ikke må spres i naturen.

Miljødirektoratet har sett på konsekvensene av å lempe på dagens forbud og går imot å tillate bruk. Vurderingen ble oversendt miljøministeren forrige uke. Energi- og miljødirektoratet la fram sin innstilling torsdag, og Stortinget behandler trolig saken 3. februar.

Flere saker fra Innlandet