Nå blir det endelig stupeanlegg

Politikerne i Hamar vedtok i dag at stupeanlegget i Hamar skal ferdigstilles. Trolig kan de første stup fra tårnet gjøres allerede i høst.

Stupeanlegg, Hamar

Stupeanlegget skal ligge ved Mjøsas kant på badestranda Koigen i Hamar.

Foto: Helle Therese Kongsrud

I flere måneder har rådgivnings- og planleggerfirmaet Sweco og Hamar kommune forhandlet om erstatning etter at stupeanlegget ble lagt dyrere enn først antatt på grunn av tekniske problemer.

I går ble det klart at partene har inngått en avtale om at Sweco betaler en erstatning til kommunen på 6,4 millioner kroner. I dag skulle en mulig ferdigstilling av stupeanlegget behandles i formannskapet.

Politikerne stemte for rådmannens innstilling som betyr at stupeanlegget blir fullført, og skal stå helt ferdig i 2015.

Se video: Her blir ferdigstilling av stupeanlegget vedtatt:

Politikerne i Hamar vedtok i dag at stupeanlegget i Hamar skal ferdigstilles.

Fotograf Frode Meskau.

Stemte imot

Ferdigstillingen ble vedtatt nesten enstemmig, men to stemte mot.

Høyres Pål-Jan Stokke valgte å stemme mot, fordi han ville ha en makspris for hvor mye stupeanlegget vil koste for Hamar kommune.

– Jeg er prinsipiell imot saksbehandlingen. Jeg er ute etter å få en totalramme på hva prosjektet koster, og det har jeg vært flere ganger blant annet i forhold til Stortorget. Det er for dårlig at det ikke legges fram for da legges det fram for dårlig saksgrunnlag.

Tror ikke kostnadene øker

Slik det ser ut nå vil kommunens kostnad for stupeanlegget bli 11,2 millioner kroner, ifølge rådmann Martin W. Kulild. Sluttsummen vil bli på i underkant av 23 millioner kroner.

Ordfører Morten Aspeli (Ap) sa i dagens formannskapsmøte at han var fornøyd med at saken ble vedtatt.

Stupeanlegg, hamar

I vinter har stupeanlegget stått i dokk for å forhindre at det flyter bort.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Vi er så godt som helt sikre på at kostnadene ikke vil bli større, men det vet man aldri før anlegget står ferdig, sier Aspeli.

Mulig stuping i høst

Aspeli har tidligere kalt stupeanlegg-saken et mareritt, og innrømmer i dag at det har vært en krevende sak.

– Det har vært en meget krevende sak over lang tid. Jeg er veldig lettet over at vi nå nærmer oss mål, og at snart kan ta i bruk dette fantastiske anlegget vårt.

– Når kan de første stupene tas?

– Jeg tror de første stupene kan gjøres i høst, for da monteres anlegget. Veier, stier og lignende rundt stupeanlegget gjøres ferdig til våren, sier Aspeli.

Frykter økning sluttsum

Partikollega Gry Veronica Engli er glad for dagens vedtak, og sier dette er noe hun har ventet lenge på. Anlegget skulle stå ferdig for to år siden, så ble åpning utsatt til i fjor og nå er det bestemt at det skal stå ferdig neste år.

Formannskapet i Hamar

Ordfører Morten Aspeli og rådmann Martin W. Kulild under formannskapsmøte i Hamar.

Foto: Per Magnussen / NRK

Hun tør nesten ikke svare på om hun tror summen de nå har fått er endelig, eller om det kan bli ytterligere økning.

– Det er et vanskelig spørsmål siden denne saken har hatt så utrolig mange overraskelser. Det skulle ikke forundre meg at det kom en til, men jeg er 90 prosent sikker på at det ikke gjør det, sier Engli.

Lang og kostbar vei

Historien om stupeanlegget på Koigen i Hamar er lang og kostbar. Det hele startet i 2009 da politikerne vedtok å bygge et stupetårn for 1,5 millioner kroner. Det ble så lagt fram et forslag fra en arkitekt om et stupeanlegg. Dermed vedtok politikerne et anlegg på 7,4 millioner kroner i 2011.

Underveis har tekniske utfordringer økt kostnadene for anlegget jevnt og trutt. Ingen hadde forutsett hvor vanskelig det er å få et stupeanlegg på flere tonn til å stå i ro i Mjøsa, som byr på en forskjell på vannstanden på seks meter og bølger på oppimot to meter.

I fjor ble det klart at prisen ville bli minst 20 millioner kroner. I desember valgte politikerne dermed å stoppe foreløpig framdrift på anlegget til man visste helt sikkert hvor mye ferdigstilling ville koste.

Vil ikke kommentere saken

Rådgivingsfirmaet Sweco og deres forsikringsselskap ønsker ikke å kommentere saken ytterligere nå.

Sweco har tidligere innrømmet at stupeanlegget ikke holdt mål etter at det slet seg flere ganger høsten 2013. Nå har de altså kommet til enighet med kommunen om å betale 6,4 millioner kroner i erstatning.

Arbeidene med anlegget kan ferdigstilles i oktober. Strand og gangvei på Koigen kan gjøres ferdig våren 2015, når vannstanden er lav. Anlegget vil kunne være ferdig innen utgangen av mai 2015.