Hopp til innhold

Ordføreren snur – sier ja til pride

Tynset-ordfører Merete Myhre Moen (Sp) fikk kritikk for å si ja til den planlagte byfesten i helga, men nei til pride. Nå snur hun, til stor jubel.

Martin Holmen, ordfører Merete Myhre Moen og flere med pride-flagg på Tynset.

JUBEL: Martin Holmen (foran), Tynset-ordfører Merete Myhre Moen (t.h.) Daniel Grindflek, Siri Fossum og Ina Hyttemoen Haugland gleder seg til pride-fest på Tynset.

Foto: Privat

Pride arrangeres for aller første gang på Tynset og nå blir det likevel en del av byfesten. Kommunen snur etter at PST i går senket trusselnivået.

– Det kommer til å bli en dag hvor vi står side om side sammen. Og det som skjedde i Oslo skal vi svare på med kjærlighet. Vi i Fjellfri er veldig glade nå, sier Martin Holmen.

Ordføreren tok pride ut av programmet fordi hun ikke ville trosse politiets anbefaling om å utsette alle pride-arrangementer av sikkerhetshensyn etter det som skjedde i Oslo.

Les også: Politiet anbefaler å utsette pride-arrangementer

Ina Hyttemoen Haguland

TOGSJEF: Ina Hyttemoen Haugland syntes det ble et kaos av anbefalinger og råd og sier de ville ha et arrangement uansett.

Foto: Privat

Det ble ikke godt mottatt.

– Det er ekstremt skuffende at kommunen går videre med byfesten, men avlyser pride. Veien ut av skapet kan bli enda lengre enn før når det avlyses på denne måten, sa togsjef i Fjellfri, Ina Hyttemoen Haugland.

I dag ble det gjort en ny vurdering.

– PST har fjernet frarådingen. Vi har også hatt en runde med lokalt politi som støtter oss, sier ordfører Myhre Moen.

Oslo snur ikke

Det er store forskjeller rundt om i landet på hvordan situasjonen blir håndtert. Noen avlyser, andre ikke.

I Oslo velger de fortsatt å avstå fra pride-arrangementer inntil videre. Men lederen i Oslo Pride oppfordrer folk til å delta der det likevel blir arrangert, slik som på Tynset.

Inger Kristin Haugsevje.

SNUR IKKE: Leder av Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje sier de ikke vil arrangere noe i Oslo nå, selv om trusselnivået er senket et hakk.

Foto: MATHIAS MOENE RØD / NRK

– Nå er det viktigere enn noensinne å delta på pride i bygda og i byen du bor. Vår oppfordring er at lokale miljøer, venner og allierte slår ring om sine skeive og støtter opp om det som arrangeres lokalt, sier Inger Kristin Haugsevje.

I Oslo venter de til etter sommerferien.

– Vi er som resten av samfunnet glade for at trusselnivået er tatt ned, men Oslo Pride vil ikke arrangere noe i Oslo nå. Vi vil ta sommerferie og så skal vi diskutere veien videre med det skeive miljøet etter ferien, sier Haugsevje.

En større kamp

Ina Hyttemoen Haugland i Fjellfri synes det ble et salig kaos da politiet anbefalte å utsette alle arrangementer.

– Vi har vurdert fram og tilbake hva vi skulle gjøre. Hvis PST hadde sagt vi skulle avlyse hadde det nesten vært lettere for oss, men de anbefalte bare. Det har vært litt kaos, men vi hadde en plan B, sier Ina Haugland.

Les også: Politiet om avlysing av pride-markeringa: – Det kom ny informasjon

To politimenn blant folkemengda på Rådhusplassen måndag 27. juni under pride-markeringa.
To politimenn blant folkemengda på Rådhusplassen måndag 27. juni under pride-markeringa.

Nå har altså sikkerhetsmyndighetene nedskalert trusselnivået og den nasjonale anbefalingen om å utsette pride-arrangementer opphører.

Ordfører Myhre Moen er glad de nå kan ta pride inn på programmet til byfesten igjen.

– Stemningsnivået sank et hakk når så mye av det som skulle skje ble borte, sier hun.

Daniel Grindflek, Ina Hyttemoen Haugland, Tynset-ordfører Merete Myhre Moen, Siri Fossum og Martin Holmen gleder seg til pride-fest på Tynset.

FEST: Daniel Grindflek, Ina Hyttemoen Haugland, ordfører Merete Myhre Moen, Siri Fossum og Martin Holmen er klare for pride og byfest.

Foto: Privat

Og Fjellfri på Tynset gleder seg stort til helga. De understreker at dette skal bli en fest for hele fjellregionen.

– Vi hadde blitt enige om at pride skulle arrangeres uansett hva som ble bestemt. Vi respekterer avgjørelsen fra kommunen om å avlyse. Men for oss er dette en større kamp. Vi skal svare med det vi kan, og det er ikke våpen, men kjærlighet, sier Martin Holmen.

(Til opplysning jobber Martin Holmen i NRK Super)

Flere saker fra Innlandet