Hopp til innhold

Mystisk merking av eneboliger i Hedmark

Flere huseiere har oppdaget ulik merking av eneboligene sine i Hedmark i helga. Nå oppfordrer politiet folk til å passe på naboens hus i sommer.

Merking av bolig, Ottestad

SYMBOL: Slik så det ut på dørkarmen til Sigrun Jota i Ottestad i går.

Foto: Sigrun Jota

Det er juli og ferietid. Mange hus står tomme og kan være fristende for innbruddstyver. For tre uker siden var det blant annet flere hus- og bilinnbrudd på Hedmarken .

– Jeg oppdaget tegn på dørkarmen vår i går ettermiddag, men jeg vet ikke når det ble skrevet, sier Sigrun Jota i Ottestad.

Hun synes merkingen er ubehagelig.

Plasterlapp på postkasser

I helga har politiet i Hedmark fått melding fra flere huseiere som har varslet om mystisk merking av eneboligene.

– En av telefonene vi har fått kom fra Løten. Der oppdaget huseier at det var klistret en plasterlapp på flere postkasser, sier operasjonsleder Øystein Hoel.

Politiet ber folk være årvåkne og passe på naboens hus i sommer.

Symboler på dørkarmene

Tidligere i sommer har det blitt oppdaget kodemerking av boliger flere steder. Blant annet ble det funnet ulike symboler på dørkarmer på hus i Finnmark, Troms og Nordland, skriver iFinnmark. Disse antas av politiet å være et kodesystem som omreisende personer bruker.

Avisa skriver også at det for et par år tilbake, i Devon i England, mente det lokale politiet at de hadde avdekket et hemmelig kodesystem.

Kodesystemet er laget av innbruddstyver og blir brukt til å varsle andre tyver om hvilke hjem det er verdt å ta seg inn i, og advare mot å prøve seg på de «utrygge» boligene.

Meld fra til politiet

Regionlensmann i Alta, Øyvind Lorentzen, har tidligere i sommer oppfordret folk til å melde fra om mistenksomme symboler til politiet, og ikke på Facebook.

– Flere personer har fått spesielle merker risset inn på dørene sine. Disse merkene skal være meldinger som brukes av kriminelle for å gjøre innbrudd, sier Lorentzen.

Flere saker fra Innlandet