Mye narkotika i norske fengsler

Så langt i år er det beslaglagt nesten like mye narkotika som i store deler av fjoråret i norske fengsler. Med begrensede ressurser forsøker man å begrense innsmuglingen, men de innsatte ligger alltid et hode foran.

Så langt i år er det tatt nesten like mye narkotika i fengslene på Østlandet som i hele fjor. Beslagene blir stadig større - og kriminalomsorgen forsøker å begrense innsmuglingen. Men de innsatte ligger alltid et hode foran.

SE VIDEO: Det nye året er så vidt i gang, men allerede har man funnet mye narkotika i norske fengsler.

Det nye året er så vidt i gang, men allerede har man funnet mye narkotika i norske fengsler.

– Det har vært rimelig bra med beslag, dessverre. Vi har funnet mer de to-tre første ukene i år enn vi gjorde store deler av fjoråret, sier hundefører i Kriminalomsorgen, Håkon Ingul.

– Lett å smugle inn

Innsmugling av narkotika har lenge vært et stort problem i norske fengsler. Og de innsatte blir stadig mer kreative på hvordan de skjuler det på cellene, og hvordan de smugler det inn.

En av de innsatte forteller at det er ikke vanskelig å smugle narkotika inn i fengslene.

– Det er ikke vanskelig å få inn. Det er for det første gjennom besøk, i sko, i klær og det er utro tjenere som også tar med inn. Det er mange måter å gjøre det på, sier den innsatte som har sonet i flere norske fengsler.

– Så du sier at ansatte er delaktig i smuglinga?

– Det finnes alltid noen.

Hundefører Ingul bekrefter at det er fengselsansatte som er dømt for innsmugling av narkotika.

– Vi er ikke bedre vi enn andre yrkesgrupper sånn sett. Vi burde kanskje hatt flere kontroller av ansatte på vei til og fra jobb.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Narkotikahund

Narkotikahunden finner rester av stoff i denne fangens undertøy.

Foto: NRK

Kaster narkotika over muren

Men det er ikke de ansatte som er det største problemet. Det meste av narkotikaen står de innsatte selv for, via besøk og andre kanaler. Blant annet blir narkotika kastet over fengselsmuren.

Uteområdet til Oslo fengsel ligger bare en høy mur fra friheten, noe som fører til at folk på utsiden rett som det er kaster narkotika over muren.

– Det er kort vei til privat ferdsel eller kommunalt område her. Vi ønsker å få et nett over luftegårdene, sier leder i Oslo fengsel, Kim Ekhaugen.

– Har det ikke vært snakk om det i over ti år?

– Ja det har det, men nå skal vi gjøre noe med det.

– Enklere lovverk

Inne på ei celle har narkohunden Link fått snusen i noe. Han snuser ivrig og logrer på halen, mens han dytter noen klær over gulvet med snuten.

Hundefører Pär Lie tar opp en truse, som Link er spesielt interessert i.

At hunden markerer på ei truse kan tyde på at den innsatte har smuglet stoff i rumpa, men det er ikke alltid nok til å få tillatelse til å undersøke den innsatte.

– Vi må undersøke denne trusen bedre, og kanskje den innsatte hvis vi får lov. Det blir ikke sett på som overveiende sannsynlig når hunden bare markerer på trusa. Når vi vet at i omtrent 90 prosent av tilfellene brukes kroppen som gjemmested, så er det klart at det hadde vært bedre hvis lovgivningen var litt enklere på det området, sier hundefører i Kriminalomsorgen, Pär Lie.

Vil ha flere narkotikahunder

Fem hunder skal dekke 23 fengsler på østlandsområdet. Mange fengsler ønsker at de alltid kunne ha en narkohund på jobb som kan lukte på alle som går inn og ut av fengselet.

– En hund som går i turnus, altså flere hunder som kommer innimellom og oftere hadde vært et godt tiltak, sier leder i Oslo fengsel, Kim Ekhaugen.

I Hamar gjorde de et av Norges største narkotikabeslag i et fengsel i fjor. Da fant ansatte cirka 90 tabletter, 8,5 gram amfetamin og noe tilsvarende marihuana. En person klarte å smugle alt inn på en gang.

– I dette tilfelle var alt smuglet inn i et kinderegg i baken. Vi har mistanke om at det var en innsatt som hadde vært på permisjon. Han ble kroppsvisitert, tok knebøy som vi gjør, men likevel klarte han å holde kinderegget inne i kroppens hulrom, forteller fengselsinspektør i Hamar fengsel, Pål Diesen.

Prøver for første gang i fengselet

60 prosent av alle som sitter i norske fengsler, soner for narkotikaforbrytelser.

Mange prøver å komme seg ut av rusen mens de soner, men det blir fort et problem når narkotikaen kommer innenfor murene, forteller en innsatt.

– Det er lett å ryke utpå her inne, sjøl om du ikke vil. Det er mange som begynner med narkotika i fengselet, som aldri har brukt det før. Det er tragisk.

Politi

Politiet har nok å gjøre med å lete etter narkotika som er smuglet inn i fengselet og gjemt på ulike steder.

Foto: NRK