Nytt OL-museum til Ungdoms-OL

OL-museet på Lillehammer skal være klart i tide til Ungdoms-OL i 2016. Det lover kulturministeren.

Norges Olympiske Museum ligger i Håkons Hall i Lillehammer.

Innen februar 2016 skal OL-museet på Lillehammer være flyttet fra Håkonshall til Maihaugen.

– Dette vil vi gå videre til Stortinget med, det er jo Stortinget som vedtar de endelige tallene her. Men vi vil gå videre med å gi støtte til museet slik at det lar seg realisere, det sier kulturminister Thorhild Widvey som i dag besøkte OL-museet på Lillehammer.

Hun er positiv til planene om å flytte det 18 år gamle OL-museet på Lillehammer fra Håkons hall hvor det er i dag, til nye lokaler på Maihaugen.

– Det er mange utøvere som kommer, fra 70 nasjoner, som vil være delaktige under OL. Det vil være veldig mange som skal være her å heie, sånn som undertegnende og andre, og det betyr at vi har en god anledning til å vise OL-museet fram, sier Widvey.

Kutlurminister Thorhild Widvey er positiv til planene om å flytte det 18 år gamle OL-museet på Lille

Kutlurminister Thorhild Widvey er positiv til planene om å flytte det 18 år gamle OL-museet på Lillehammer.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Ny type museum

Det har stormet rundt avgjørelsen om å flytte museet fra Håkons hall og det mange betegner som idrettens sentrum i OL-byen. Tidligere styreleder Sten Stensen trakk seg fra vervet i protest og enkelte utøvere har fjernet OL-medaljene sine fra utstillingen. Det skremmer ikke idrettspresidenten.

– En utstilling med gjenstander som viktigste attraksjon er på vei ut. Her blir det veldig mye interaktivt, og veldig mye spektakulært, når det gjelder både historie og opplevelser. Så dette blir en helt ny type museum, sier Idrettspresident Børre Rognlien.

Finansieringen for å kunne ferdigstille museet er nesten klar.

– Så mangler vi cirka ti millioner som vi nå vil gå ut å søke støtte hos både kommune, fylkeskommune og private, sier styreleder Trygve Nordby i Stiftelsen Lillehammer museum.